Meer controles toezichthouders om energieverbruik te verminderen; bereid u voor!

Toezichthouders van de omgevingsdiensten hebben het afgelopen jaar al 4000 extra toezichtsbezoeken energiebesparing uitgevoerd. Lees hoe u zich kunt voorbereiden op een controle.

dinsdag 28 augustus 2018 - Frank Visscher
Toezichthouders

De Omgevingsdienst NL (bron) heeft vorige week het persbericht gedeeld dat toezichthouders van de 29 Nederlandse omgevingsdiensten het afgelopen jaar al 4000 extra toezichtsbezoeken energiebesparing hebben uitgevoerd. Voor toezicht op naleving van de regelgeving vanuit de Wet milieubeheer (Wm) heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu 3 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het extra toezicht op naleving van de regels moet binnen enkele jaren een forse vermindering van energieverbruik opleveren.

bezoek toezichthouders aan branches

Bron tabel: Cijfers uit persbericht Omgevingsdienst.nl

Informatieplicht energiebesparing

Om besparingsdoelstellingen uit de Klimaatwet te bereiken heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de Informatieplicht energiebesparing (RVO.nl) aangekondigd. Bedrijven zijn daarmee verplicht om te melden welke energiebesparende maatregelen zij hebben getroffen en hoeveel energiebesparing dit heeft opgeleverd. Omgevingsdiensten en gemeenten gaan dit vaker controleren.

Bedrijven hebben (nog) weinig kennis van regelgeving

De toezichthouders zien nu dat veel bedrijven niet goed op de hoogte zijn van de regelgeving op het gebied van energiebesparing. Veel bedrijven hebben voorheen nauwelijks te maken gehad met controles van toezichthouders. Dit gaat nu dus veranderen.

Tip! EBS tool: Energie besparen en voldoen aan de wet

In lijn met deze wet- en regelgeving heeft Van Beek de EBS tool ontwikkeld. Met deze handige webtool kunnen bedrijven doeltreffend energie besparen en hebben bovendien inzicht in het resultaat van de ingezette maatregelen. Wat écht handig is, is dat met heldere rapportages ook alle energiebesparende inspanningen en resultaten eenvoudig zichtbaar worden gemaakt voor de toezichthouder. Met de EBS tool, is uw bedrijf klaar voor een bezoek van de toezichthouder.

Wilt u meer weten over de EBS tool? Klik hier. Of neem contact op voor extra informatie.

Bronnen

 

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wanneer u doorgaat, accepteert u alle cookies van deze website. Meer informatie.