restaurant gesloten - energieverbruik niet veel lager

Bedrijfsproces is gestopt, maar energieverbruik is niet veranderd.

Monitoringstips tijdens coronacrisis. Elke organisatie heeft door Covid-19 bedrijfsprocessen moeten aanpassen of stoppen. Kantoren staan leeg en onder meer onderwijsinstellingen, evenementenhallen, retail en de horeca hebben hun deuren moeten sluiten. Ingrijpende veranderingen die nodig zijn om verspreiding van het coronavirus te remmen. In dit artikel kunt u lezen wat wij als integraal energiemanagement specialist zien gebeuren met het energieverbruik van een aantal klanten. Wellicht herkent u dit of kunt u dit toepassen in uw organisatie.

donderdag 26 maart 2020

‘Bedrijfsprocessen liggen stil, maar verbruik is hetzelfde?!'

Van klanten horen wij dat veel bedrijfsprocessen veranderd zijn en, in een enkel geval, zelfs stil zijn komen te liggen. Ingrijpende veranderingen die logischerwijs ook effect hebben op het energieverbruik. Met onze monitoring services bewaken wij voor een grote groep klanten dagelijks het energieverbruik. Wat ons nu opvalt is dat nog niet bij alle klanten en locaties, bij wie het aannemelijk is dat processen zijn veranderd, wijzigingen of afwijkingen waar te nemen zijn in het energieverbruik. Dit kan natuurlijk veroorzaakt worden doordat installaties niet opnieuw zijn ingesteld en daarom nog ‘als normaal’ draaien. 

“Uw energieverbruik is niet veranderd. Klopt dit wel?” 

Een aantal klanten is door onze consultants geattendeerd op het onveranderde energieverbruik. Deze klanten hebben hierop kunnen acteren door bijvoorbeeld de instellingen van hun installaties aan te passen. Ook bleken er plausibele redenen te zijn waarom er niks was veranderd in het energieverbruik. Hoe dan ook, een aantal klanten geeft aan dat zij het waarderen dat het energieverbruik op afstand wordt bewaakt en eventueel geanalyseerd.

Voorbeeld 1:Restaurantketen

restaurant gesloten - energieverbruik niet veel lager

Bovenstaande grafiek laat het energieverbruik zien van één vestiging van een restaurantketen. Alle restaurants zijn gesloten vanaf 16 maart. Het afgenomen energieverbruik zie je terug in de grafiek, maar het lijkt erop dat bepaalde automatische processen lopen met een vast klokschema. Het betreft hier een restaurantketen met tientallen vestigingen die nu gesloten zijn. Onze vraag is hierbij of het noodzakelijk is dat deze processen blijven lopen? Dit bespreken we met de klant.

Voorbeeld 2: Onderwijsinstelling

school gesloten - energieverbruik onveranderd - coronacrisis
In bovenstaande grafieken ziet u 1. het totale energieverbruik van een onderwijsinstelling met meerdere locaties en daaronder 2. het verbruik van één locatie van deze onderwijsinstelling. Vanaf 16 maart zijn alle scholen in Nederland gesloten. Wat ons opvalt is dat het energieverbruik doorloopt. Het verbruik is wel lager, maar nog niet op niveau van de basislast (zoals bijvoorbeeld het verbruik in de weekenden). Bij alle locaties lijkt het erop dat het verbruik minder is. Maar het blijft nog ver boven de basislast. Slechts bij een enkele locatie gaat het energieverbruik op woensdag naar niveau basislast. Het lijkt er dus op dat er activiteiten zijn en/of dat er automatische processen doorlopen.

Hoe worden afwijkingen in energieverbruik gesignaleerd?

Het Data Management Center van ErbisOne ontvangt dagelijks oneindig veel meetwaarden van klanten. Deze data wordt door onze specialisten gevalideerd, gecontroleerd en geanalyseerd. Door deze werkwijze worden afwijkingen en veranderingen in het energieverbruik zichtbaar. In deze periode wordt nu extra gekeken naar de energiedata van klanten, bij wie het aannemelijk is dat het energieverbruik veranderd zou moeten zijn. Onze consultants en projectleiders nemen deze analyses nu proactief mee in hun contactmomenten met klanten. Op basis van de analyses en met advies van onze consultants kunnen klanten gerichte maatregelen nemen om energieverspilling verder te beperken.

Tip: Check uw data

Heeft u al gekeken naar uw energieverbruik van uw locatie(s). Door een snelle check van uw monitoringsdata is het eenvoudig vast te stellen of het verbruik in lijn der verwachting ligt, of dat er actie kan worden genomen in het afschakelen en instellen van de gebruikstijden. 

Wij staan klaar om u te helpen!

Wilt u dat van Van Beek met u meekijkt naar uw energiedata? Heeft u behoefte aan een extra analyse? Heeft u energieadvies nodig? Of wenst u meer informatie over onze dienstverlening en de mogelijkheden voor uw organisatie? Aarzel niet en neem contact op met ons. Of stel uw vraag via support@vanbeek.com.

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wanneer u doorgaat, accepteert u alle cookies van deze website. Meer informatie.