Van Beek EP-U adviseurs helpen u naar energielabel C

Naar energielabel C in de komende 8 maanden: onze aanpak

In onze vorige blog vertelde we dat vanaf 1 januari 2023 kantoren groter dan 100m2 een energielabel C of hoger moeten hebben. Mocht u deze nog niet hebben, dan is het verstandig om nu in actie te komen.

dinsdag 19 april 2022 - Esmee Voet

In onze vorige blog vertelde we dat vanaf 1 januari 2023 kantoren groter dan 100m2 een energielabel C of hoger moeten hebben. Mocht u deze nog niet hebben, dan is het verstandig om nu in actie te komen. Energieadviseurs van Van Beek ondersteunen organisaties bij het verkrijgen van een energielabel én bij het verbeteren van het energielabel om aan de label C plicht te voldoen. In deze blog vertellen wij onze aanpak!

Het EP-U energielabel

Een EP-U energielabel laat de energieprestatie van een gebouw zien. EP-U staat voor energieprestatie utiliteit. Op basis van een opname door een onafhankelijke en gecertificeerde adviseur (BRL9500-03), krijgt een gebouw een energielabel in de klasse A++++ t/m G. Naast het opstellen van het energielabel kan de EP-U adviseur voor u in kaart brengen welke besparingsmaatregelen nog meer mogelijk zijn in het gebouw. Deze maatregelen kan de organisatie doorvoeren om het energielabel te verbeteren. De maatregelen met een terugverdientijd langer dan 10 jaar zijn overigens niet verplicht om te nemen om label C te bereiken.
Van Beek EP-U adviseurs helpen u naar energielabel C

Onze aanpak

Van Beek heeft jarenlange ervaring met zowel het opnemen als het verbeteren van energielabels en beschikt over energieadviseurs die gediplomeerd zijn volgens de laatste EP-U eisen. Deze energieadviseurs werken volgens een vaste werkwijze ten behoeve van een succesvolle uitvoering. In de onderstaande afbeelding ziet u de stappen. In dit blog worden de stappen beschreven. 
stappenplan energielabel ep-u 2021 Van Beek
Bij aanvang van het onderzoek wordt altijd eerst vastgesteld welke energielabel verplichtingen van toepassing zijn op het te onderzoeken vastgoedobject. Hierin wordt onder meer gekeken naar de monumentale status en de kadastrale gegevens.  

Stap 1 en 2: Bureauonderzoek en opname op locatie

Voor het opnemen van een energielabel, start de adviseur altijd met een uitgebreid bureauonderzoek. Aan de hand van zowel openbare gegevens, als gegevens aangeleverd door de opdrachtgever (plattegronden, gevelaanzichten et cetera), krijgt de energieadviseur een goed beeld van het gebouw en is hij tot in detail voorbereid voor de opname op locatie.

De opname op locatie wordt altijd uitgevoerd door één of meerdere van onze EP-U gediplomeerde energieadviseurs. Gedurende de opname, loopt de energieadviseur, vaak samen met de opdrachtgever, door het gebouw, waarbij er onder meer wordt gekeken naar installaties, isolatie en verlichting. Zo wordt een gedetailleerd beeld van de energieprestaties van het gebouw gevormd.

Stap 3 en 4: Uitwerken en voorlopig energielabel

Nadat de energieadviseur de opname op locatie heeft uitgevoerd, verwerkt hij alle bevindingen – samen met de bevindingen uit het bureauonderzoek – tot een energielabel. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van de daarvoor bedoelde VABI-software. Deze software genereert het energielabel.

Het door de software berekende energielabel is nog niet definitief. De energieadviseur meldt het label namelijk pas definitief af bij het RVO na goedkeuring van de opdrachtgever. Dit geeft de opdrachtgever de mogelijkheid om (een aantal van) de standaard berekende maatregelen van de VABI-software door te voeren, of maatwerk verbeteradvies te krijgen van de energieadviseur.

Stap 5: Maatwerk verbeteradvies

Is het voorlopige energielabel lager dan dat u wenst of moet, bijvoorbeeld omdat uw kantoor energielabel C moet hebben in 2023, dan is het direct na de opname een mooi moment om de energieprestaties te verbeteren. De EP-U adviseur die het voorlopige label heeft opgenomen, kan u hier als geen ander bij helpen. Hij kent inmiddels het gebouw en weet waar de verbetermogelijkheden liggen. Al deze verbeterpunten kan de energieadviseur bundelen en, na overleg met u als opdrachtgever over welke maatregelen het meest passend zijn, uitwerken en vastleggen in een maatwerk verbeteradvies.

Stap 6: Definitief energielabel

Na afmelding van het energielabel bij RVO is het energielabel definitief. Hiermee wordt het energielabel opgenomen in de database van de overheid en is het tot tien jaar na afmelding geldig.

Hulp nodig?

Zijn één of meerdere van uw gebouwen nog niet voorzien van een energielabel? Of verloopt uw energielabel binnenkort? Maak dan snel een afspraak met onze adviseurs. Neem contact op met Pieter Metz via 026 312 70 00 of info@vanbeek.com. Van Beek helpt u graag.

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wanneer u doorgaat, accepteert u alle cookies van deze website. Meer informatie.