Warmtepomp

Nieuwe wetgeving koelinstallaties stimuleert toepassing warmtepompen

Koelinstallatie vervangen? Koop een warmtepomp?!

vrijdag 9 juni 2017

Warmtepomp

Door de nieuwe EU-regelgeving op gebied van koudemiddelen (F-gassenverordening in 2014), de ontwikkelingen rondom het gebruik van aardgas en de technische ontwikkelingen van warmtepompen is het hoog tijd dat bedrijven met een kritische blik naar hun koelinstallaties gaan kijken. Bedrijven die nu al bezig zijn met het vervangen van een koelinstallatie, lopen de kans dat zij op korte termijn spijt gaan krijgen van hun aanschaf. Tenzij men zich nu goed laat informeren over de laatste ontwikkelingen omtrent dit gebied. In dit artikel hebben wij een aantal tips voor u op een rij gezet die u gaan helpen bij het maken van goede keuzes voorafgaand aan de aanschaf van een nieuwe koelinstallatie. Kennis waarmee u uw organisatie mogelijk duizenden euro's helpt besparen.

1. Uw energiebehoefte in kaart

Veel bedrijven hebben geen idee wat hun daadwerkelijke koudevraag is. Hierdoor is er een grote kans dat zij een te grote koelinstallatie gaan aanschaffen die duurder uitvalt dan nodig is. Zonder kennis van de werkelijke koudevraag zullen veel installateurs een koelinstallatie moeten aanbevelen met een flinke overcapaciteit. Vaak wordt 1-op-1 vervangen aangeboden, maar is dit uiteindelijk zonde van uw investering.

Overweegt u vervanging van uw koelinstallatie?
Zorg dan voor een goede voorbereiding en breng uw koudevraag in kaart. Om dit voor elkaar te krijgen is het gebruikelijk om gedurende één jaar het elektriciteitsverbruik van uw koelinstallatie(s) tijdens de vier seizoenen te gaan meten. Dit kan door een extra (tijdelijke) meting. Daarnaast is het aan te bevelen om ook de warmtevraag in kaart te brengen door het gasverbruik voor verwarming te monitoren. Daarmee kunt u nagaan of een warmtepomp in plaats van een koelmachine in uw situatie interessant is.

Door goed te meten krijgt u ook inzicht in uw gehele energiebalans. Een energiebalans is een overzicht waarin zichtbaar is hoeveel energie op welk tijdstip gebruikt wordt. Met dit inzicht kunt u een slimme keuze maken en gaat u de koelinstallatie of warmtepomp aanschaffen die u nodig heeft.

Grafiek koelinstallatie

2. Zonder aardgas verwarmen

Elektriciteit gaat door de inzet van duurzame energie in de nabije toekomst goedkoper worden dan gas. Nederland wil in 2030 het grootste deel van al haar woningen vrij van gas hebben. Aardgas wordt dan steeds duurder.
Bij verwarming wordt nog altijd, in eerste instantie, gedacht aan een systeem op gas. Het is echter ook prima mogelijk zonder gas te verwarmen. Voor bedrijven die in verhouding veel elektriciteit en weinig gas verbruiken, is dit een interessante ontwikkeling. Bij deze bedrijven zie je dat de prijs van elektra en gas al vrij dicht bij elkaar ligt. Met de wetenschap dat de gasprijs binnen enkele jaren flink gaat stijgen, zou het slim kunnen zijn om over te stappen op een elektrisch verwarmingssysteem.

Een simpel rekenvoorbeeld ter illustratie:

Bedrijf X verbruikt: < 170.000 m3 gas à € 0,50/m3 en > 50.000 kWh elektra à € 0,06/kWh.
Een euro gas geeft (bij benadering) 63 MJ[1] aan energie. Een euro elektra geeft 60 MJ aan energie. Bij bedrijf X zijn de kosten voor elektrische verwarming en gasverwarming zo goed als gelijk. De werkelijke kosten hangen natuurlijk wel af van hoe efficiënt de energie wordt omgezet naar warmte of koude en hoe deze uiteindelijk gebruikt wordt.

Lees het hele artikel.

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wanneer u doorgaat, accepteert u alle cookies van deze website. Meer informatie.