Energiemonitoring belangrijk op weg naar duurzaamheid

Duurzaamheid is voor elke hogeschool en universiteit een belangrijk thema. Veel scholen vertalen dit in een missie of visie, andere scholen vertalen het direct in concrete acties. Onderwijsinstellingen stomen de huidige generatie studenten klaar voor het creëren van een duurzame samenleving. Op 24 mei 2019 krijgt de meest duurzame hogeschool of universiteit te horen of zij gewonnen heeft tijdens de ‘Nationale Dag voor Duurzaamheid in het hoger onderwijs’ (NDDHO). SustainaBul is dé ranglijst van Nederlandse universiteiten en hogescholen op het gebied van duurzaamheid. 

SustainaBul beoordeelt onderwijsinstellingen op de integratie van duurzaamheid in hun onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. De ranglijst richt zich niet alleen op duurzaamheid, maar ook op transparantie en communicatie over dit thema. De deelnemende instellingen moeten bewijzen hoe duurzaam zij bezig zijn. Hoe staat het met gas, water, elektra, afvalstromen, CO2-footprint? Hoe kan men duurzaamheid integreren in de organisatie? Hoe kunnen onderwijsinstellingen dit op een betekenisvolle wijze communiceren naar verschillende doelgroepen?

Achtergrond SustainaBul

sustainabul logo

De SustainaBul is een initiatief van Studenten voor Morgen. Zij hebben als doel de verduurzaming van het hoger onderwijs. Samen met studenten uit heel Nederland werken zij aan het informeren van andere studenten rondom duurzaamheid en het organiseren van projecten op dit gebied. De SustainaBul is het grootste project van de Studenten van Morgen. Hierbij ranken tientallen studenten de deelnemende onderwijsinstellingen op duurzaamheid. De uitslag maken zij jaarlijks bekend in het voorjaar. De wedstrijd tot meest duurzame onderwijsinstelling van Nederland zorgt voor nieuwe inzichten en meer kennisdeling omtrent duurzaamheid. 

hoger onderwijs duurzaam vooruitstrevend

SustainaBul maakt het voor studenten, beleidsmakers en bestuurders inzichtelijk wie de koplopers zijn bij de integratie van duurzaamheid. Het deelnemen aan SustainaBul zorgt voor een stimulerende werking op onderwijsinstellingen. Tijdens het invullen van de SustainaBul vragenlijst gaat een onderwijsinstelling de eigen duurzame activiteiten kritisch bekijken.

Evenement NDDHO

De SustainaBul wordt bekendgemaakt tijdens de NDDHO.  Het evenement heeft een aantrekkelijk programma voor SustainaBul deelnemers en niet deelnemende hogescholen en universiteiten. Er worden workshops georganiseerd, er is een informatiemarkt met kennispartners en innovatieve duurzame projecten worden middels posterpresentaties gedeeld. NDDHO is hét podium voor duurzaamheid binnen het hoger onderwijs. Kennis delen staat centraal tijdens NDDHO. 

Met energiemonitoring op weg naar duurzaamheid

Verantwoord gebruik van energie behoort tot de basis van een duurzaam organisatiebeleid. Energiemonitoring geeft instellingen inzicht in het energiegebruik van haar gebouwen en installaties. Inzicht in het energieverbruik zorgt ervoor dat een organisatie kan werken aan duurzaamheid. Werken aan duurzaamheid bestaat niet alleen uit het inzichtelijk maken van energiestromen. 

'Duurzaamheidsmonitoring'

Energiemonitoring krijgt een bredere rol en kan gezien worden als een systeem voor duurzaamheidsmonitoring. Naast data van de energiestromen wordt ook data over afvalstromen en mobiliteit verzameld en geanalyseerd. Dit is input voor optimalisatie van processen. Deze factoren creëren samen de CO2 footprint van de onderwijsinstelling. 

In drie stappen werken aan duurzaamheid

Om een sterke basis neer te zetten voor een duurzame onderwijsinstelling, zijn drie stappen essentieel:

Stap 1. Maak energie en duurzaamheid zichtbaar voor studenten, medewerkers en de buitenwereld.

Laat zien hoeveel energie de organisatie gebruikt op het gebied van onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Een groot deel van deze gegevens zijn uit diverse systemen te halen o.a. uit een GebouwBeheerSysteem. Bij het tonen van de energiestromen is het ook belangrijk om aan de afvalstromen te denken, vergeet dus niet papier, plastic en transport mee te nemen. De energiestromen en de afvalstromen resulteren samen in de CO2 footprint. 

Stap 2. Maak na de data-analyse een routekaart met activiteiten en projecten die de onderwijsinstelling dichter bij de ambitie brengen. 

Het stellen van een ambitie is voor onderwijsinstelling belangrijk, bijvoorbeeld “Wij zijn energieneutraal in 2025”. Een ambitie zorgt voor resultaatgericht werken. Met deze ambitie kan men duurzaamheidsactiviteiten en projecten plaatsen in een langetermijnplan en onderverdelen in grote en kleine maatregelen en investeringen. De routekaart moet op strategisch, tactisch en operationeel niveau worden gevolgd. Energiemanagement moet altijd integraal worden opgepakt binnen een organisatie. Duurzaamheid speelt binnen elke afdeling een (andere) rol.

Stap 3. Blijf de resultaten volgen en bewaken.

Blijf het energieverbruik meten en bewaak deze resultaten. Op basis van duidelijk normen brengt men de besparingen en de effecten van deze maatregelen in beeld. Zo kan men de energiestromen in de organisatie beheren en ook aanpassen. Op deze wijze houdt een onderwijsinstelling goed grip op energie en werkt het stimulerend om continue verbetering te realiseren. 

Maak duurzaamheid zichtbaar

De ambities op het gebied van duurzaamheid en energie moeten zichtbaar zijn voor de binnen- en buitenwereld. Het presenteren van de voortgang aan studenten, docenten en medewerkers zorgt voor meer draagvlak bij alle groepen. Een onderwijsinstelling wil meer dan een groter draagvlak, een onderwijsinstelling wil uiteindelijk draagkracht creëren voor zijn duurzame beleid. Wanneer de hele organisatie de duurzaamheid draait, versterkt dit ook het duurzame imago van de instelling. 

Wat is nou leuker dan het zien van je eigen resultaten? Een organisatie kan met behulp van energiedisplays energieprestaties zichtbaar maken. Met ErbisTV kan een organisatie energieprestaties op schermen aan medewerkers, studenten en bezoekers tonen. Een voordeel van ErbisTV is, dat het ook toepasbaar is op de huidige narrowcasting systemen. Zo kunnen onderwijsinstellingen energieresultaten tonen in kantines of andere locaties op school.

Monitoring Services

Van Beek biedt een breed pakket aan monitoring services waarmee een organisatie op eenvoudige wijze, visueel aantrekkelijke energiepresentaties kan maken. De mogelijkheid bestaat om deze energieprestaties volledig in de eigen look & feel te maken. Dit kunnen bijvoorbeeld dashboards zijn, voor onder andere het management, medewerkers, studenten en bezoekers. De dashboards kan de organisatie tonen op beeldschermen in de gebouwen, maar kan men ook plaatsen via een link op de website. Universiteit Leiden heeft de gehele campus in beeld gebracht via een speciale website.

Universiteit Leiden Duurzaam in Beeld

Afbeelding: website Duurzaam in Beeld van Universiteit Leiden. Open de website via https://duurzaaminbeeld.erbis.nl/index

Hier kan men per gebouw verschillende data zien, zoals verbruiken, besparingen, opbrengsten en technische gegevens. Ook is benchmarking mogelijk. Alle gebouwen krijgen een eigen ‘score’, zo kan ieder gebouw zien, hoe zij scoren tegenover de rest van de gebouwen op de onderwijsinstelling. 

SustainaBul 2018

Tijdens de ‘Nationale Dag voor Duurzaamheid in het hoger onderwijs’, op 24 mei 2019, zullen de Studenten van Morgen de winnaar van SustainaBul bekend maken. Deze school mag zich een jaar lang de duurzaamste onderwijsinstelling van Nederland noemen.

Top 15 SustainaBul duurzaamheidsranking 2017 - 11 klant Van Beek

afbeelding Uitslag SustainaBul 2017

Een duurzaam beleid en een duurzaam imago & identiteit is van groot belang in de wereld van het hoger onderwijs. Meedoen aan SustainaBul gaat niet alleen over winnen en bovenaan de ranglijst staan, het is ook een stimulans om jaarlijks kritisch naar de eigen organisatie te kijken en te leren van resultaten van collega onderwijsinstellingen. Het is van groot belang voor de toekomst van een organisatie, want studenten van nu willen werken aan een duurzame toekomst én studenten van morgen willen straks alleen nog maar studeren aan een duurzame onderwijsinstelling.

Over Van Beek

Van Beek is al meer dan 35 jaar specialist in integraal energiemanagement. Meer weten over Van Beek www.vanbeek.com. Van de top 15 van 2017 waren 11 onderwijsinstellingen klant van Van Beek (waaronder de top 6). Volg ons op Twitter @vanbeekarnhem en LinkedIn Van Beek Ingenieurs

Bronnen en meer informatie over SustainaBul 2018

  Studenten voor morgen http://www.studentenvoormorgen.nl/
Volg laatste nieuws op Twitter #NDDHO19
Lees meer over Duurzaam in beeld van Universiteit Leiden op https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2016/12/energieverbruik-duurzaam-in-beeld

 

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wanneer u doorgaat, accepteert u alle cookies van deze website. Meer informatie.