Moet de zomertijd worden behouden in de EU?

Zorgt de zomertijd voor energiebesparing? In deze kennisblog vertelt onze collega Bastiaan Wind over zijn onderzoek naar de zin of onzin van zomertijd.

vrijdag 6 juli 2018 - Bastiaan Wind

Er zijn veel meningen en discussies over het nut van de zomertijd. In 1977 voerden de Benelux-landen de zomertijd in. Aangezien we geografisch gezien tot de tijdzone van Greenwich behoren, gaat het officieel om de dubbele zomertijd. Het hoofdargument hiervoor was energiebesparing. De gedachte is dat het beschikbare daglicht beter benut wordt door de zon een uur later onder te laten gaan in de zomer. Maar werkt het ook echt zo? Bastiaan Wind, adviseur heeft tijdens zijn afstuderen onderzoek hiernaar gedaan. In deze kennisblog vertelt Bastiaan over zijn onderzoek.

zomertijd zin of onzin

Bedtijd berekenen

Om een goed antwoord te kunnen geven, heb ik de volgende stappen genomen. De eerste stap was het testen van het principe. Daarvoor maakte ik een model dat uitrekende op welk uur je het best kan gaan slapen als je het hele jaar zo min mogelijk op wil zijn tussen zonsondergang en zonsopkomst. Bij 8 uur slaap kwam ik voor Nederland uit op een optimale bedtijd van 21:00 uur. Omdat 21:00 uur met het verzetten van de klok 22:00 uur wordt, is zomertijd in theorie althans, een slim plan.

Energieverbruik omlaag?

De tweede stap was nagaan of de elektriciteitsverbruiken ook echt omlaaggaan dankzij de zomertijd. Door voor verschillende jaren de distributie van het hoogspanningsnet van de weken voor het verzetten van de klok te vergelijken met de weken erna, hoopte ik een beeld te krijgen.

Onderzoek Nederland en Polen

Dit deed ik voor zowel Nederland als Polen. Polen is gekozen omdat in Zuid-Europa daglicht veel minder effect heeft op het energiegebruik. In Scandinavië daarentegen is daglicht zo ongelijk verdeeld over het jaar dat zomertijd per definitie weinig nut heeft. Daarnaast liggen Nederland en Polen geografisch ver uiteen in dezelfde tijdzone.

Effect zomertijd

Verschillende jaren gaven een duidelijk beeld: Voor Nederland is er geen verschil in elektriciteitsgebruik bij het ingaan van de zomertijd eind maart. Voor de elektriciteitsvraag maakt het blijkbaar niet uit of de zon om zeven of om acht uur ondergaat. In Polen waar de zonsondergang verschuift van zes naar zeven uur, was er wel een lichte besparing.

Effect wintertijd

In het najaar was dit precies andersom. Als eind oktober de klok teruggaat en de zonsondergang verspringt van kwart over zes naar kwart over vijf, stijgt de dagen erna het stroomverbruik in Nederland iets harder dan gemiddeld.

Zomertijd, zin of onzin?

Al met al is de conclusie dat de zomertijd in de praktijk weinig effect heeft op het Europese elektriciteitsgebruik. Omdat ‘energiebesparing’ het hoofdargument is voor het toepassen van de zomertijd en uit het onderzoek blijkt dat zomertijd geen energiebesparend effect heeft, is het onzin om de zomertijd in de Europese Unie te behouden.

 

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wanneer u doorgaat, accepteert u alle cookies van deze website. Meer informatie.