Prinsjesdag miljarden extra voor verduurzaming en Fit for 55

Kort energienieuws voor bedrijven

door Bastiaan Wind

donderdag 23 september 2021
Van Beek specialist integraal energiemanagement helpt organisaties bij het bereiken van doelen van de Klimaatwet. Energienieuws
Op Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet 6,8 miljard euro extra uit wil trekken om de CO2- uitstoot in Nederland te verminderen. Het merendeel van dit bedrag is bestemd voor bedrijven en infrastructuur. Het voorstel is om het beschikbare geld voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++), de subsidieregeling voor duurzame energie en andere technologieën die de CO2-uitstoot in Nederland verlagen, met 3 miljard euro te verhogen. Daarbovenop wordt er 1,3 miljard euro gereserveerd voor energie-infrastructuurprojecten, zoals het aanleggen van warmte- en waterstofnetten, die belangrijk zijn voor de klimaat- en energietransitie.

Erkende maatregelen voor grote industriële (ETS) bedrijven

Verder wil de regering dat de energiebesparingsplicht voor erkende maatregelen met een terugverdientijd van maximaal 5 jaar, ook gaat gelden voor bedrijven die onder het emissiehandelssysteem (ETS) vallen. Omgevingsdiensten krijgen extra financiële middelen voor de handhaving hiervan.

Ander energienieuws zomer 2021: ‘Fit for 55’

Los van Prinsjesdag, eerder deze zomer, heeft de Europese Commissie het ‘Fit for 55’-pakket gepresenteerd. De maatregelen in dit pakket moeten leiden tot het halen van de EU-reductiedoelstelling van 55% minder CO2-uitstoot in 2030. Voorstellen zijn onder meer: een apart ETS voor mobiliteit en gebouwde omgeving, een EU-brede energiebesparingsplicht van 1,5% per jaar en een renovatieplicht van 3% per jaar voor publiek toegankelijke gebouwen. N.B. Het 'Fit for 55' moet nog uitonderhandeld worden door de lidstaten en het Europees Parlement. Wordt vervolgd. 

Van Beek helpt als partner in de energietransitie organisaties bij het effectief werken aan het behalen van doelstellingen van de Klimaatwet. Wilt u ontdekken wat wij voor uw organisatie kunnen doen, neem dan contact op met Pieter Metz voor een vrijblijvende kennismaking.   

 


Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wanneer u doorgaat, accepteert u alle cookies van deze website. Meer informatie.