Waterzijdig inregelen verplicht vanaf 2019

Vanaf 2019 zijn waterzijdig inregelen en LED verlichting wettelijk verplicht gesteld voor veel bedrijven.

vrijdag 23 november 2018

Door een motie van Groenlinks is de volgende wijziging doorgevoerd in het activiteitenbesluit: vanaf 2019 is het waterzijdig inregelen van de verwarmingsinstallatie opgenomen in de lijst met erkende maatregelen (EML). In de EML staan verplichte energiebesparende maatregelen voor bedrijven en instellingen die meer dan 25.000 m³ gas of 50.000 kWh per jaar gebruiken. Waterzijdig inregelen wordt hiermee verplicht voor meer dan 100.000 bedrijven in het MKB.

LED verplicht voor winkels en bedrijven vanaf 2019

De Tweede Kamer heeft ook een motie aangenomen waarin LED-verlichting verplicht wordt gesteld in winkels en bedrijven.

Informatieplicht energiebesparing 2019

Vanaf 2019 krijgen ondernemers tevens te maken met de informatieplicht energiebesparing. Ondernemers dienen voortaan zelf aangifte te doen van alle verplichte energiebesparende maatregelen die zij treffen. De bewijslast is hiermee omgedraaid. 

Wat is ‘waterzijdig inregelen’?

Waterzijdig inregelen heeft betrekking op het optimaliseren van de volumestromen over de verschillende afgiftesystemen voor de gebouwverwarming. Bij een goede inregeling wordt de warmte optimaal over het gebouw verdeeld. Verder heeft waterzijdig inregelen ook betrekking op het optimaliseren van de aanvoer- en retourtemperatuur. Doordat de verwarmingsketel vaker gebruik kan maken van het HR-effect (condenseren), stijgt het rendement van de warmteopwekking. Een goed ingeregeld systeem kan leiden tot een reductie tot 5-25% op het gasgebruik voor verwarming.

Behalve de gunstige effecten op het energiegebruik heeft een goed ingeregelde installatie ook voordelen bij het voorkomen van klimaatklachten, doordat een ongelijkmatige verdeling van warmte wordt voorkomen. Een onjuiste inregeling kan leiden tot slecht functionerende thermostaatkranen, tochtklachten en radiatoren die niet warm worden.

Bronnen:
RVO.nl
Uneto VNI

 

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wanneer u doorgaat, accepteert u alle cookies van deze website. Meer informatie.