Actueel en publicaties Blogs Consultant aan het woord: De Energietransitie gaat sneller áls je denkt!

Consultant aan het woord: De Energietransitie gaat sneller áls je denkt!

Blogserie: Consultant aan het woord
Kennisblog
25 mei 2021
Consultancy Van Beek 1
In deze blogserie maak je kennis met één van onze consultants.

De lijfspreuk van onze collega Michiel van Veen ‘De Energietransitie gaat sneller áls je denkt!’ is voor hem niet alleen maar een leuke doordenker, in praktijk levert hij dagelijks met zijn energieonderzoeken en expertise een bijdrage aan de energietransitie van onze klanten. Als consultant helpt hij organisaties met het krijgen van grip op energie door het energieverbruik te meten, het uitsluiten van verspilling en door energieprocessen efficiënter in te richten.

 

De afgelopen maanden heeft hij organisaties geholpen bij de uitvoering van de EED Energie-audit, en opdrachten uitgevoerd zoals bijvoorbeeld interim energiecoördinator. In deze blog deelt Michiel enkele ervaringen uit zijn werk en geeft hij hierin ook zijn persoonlijke tips.

 

Consultant aan het woord: Michiel van Veen

In de vorige Van Beek blogs over de EED’s heb je al veel kunnen lezen over onze aanpak. EED audits stellen wij op voor verschillende sectoren, waaronder zorginstellingen, de farmaceutische industrie, een koffiebranderij, een logistiek bedrijf en hogere onderwijsinstellingen (universiteiten).

Energieaudit

 

Zelf heb ik onder meer een energieaudit uitgevoerd bij de Stichting Zorggroep Florence. Bij deze zorginstelling heb ik twaalf gebouwen onderzocht. Uit de onderzoeken zijn verschillende energiebesparende maatregelen gekomen, waarmee de organisatie haar voordeel kan doen op de lange en vaak ook al op de kortere termijn.

 

Vastgoed in eigendom of gehuurd; nieuw en oud

Bij deze zorggroep zag je duidelijk dat voor ieder pand de omstandigheden net weer een beetje anders zijn. Het vastgoedportfolio bestaat uit gebouwen in eigendom en gehuurde locaties, er waren nieuw verworven gebouwen en locaties die al decennia werden gebruikt door de organisatie, waarvan een enkele locatie mogelijk op de lijst zou kunnen komen om te worden afgestoten. Elke situatie kent een eigen investeringshorizon en het was zeker een mooie opdracht om deze klant te voorzien van zinvolle adviezen op maat.

 

Energiemonitoring en andere maatregelen

Het is altijd prettig als klanten beschikken over een actueel en compleet energiemonitoringssysteem (EMS). Met een EMS kun je namelijk al snel achterhalen wat de belangrijkste factoren zijn die de energiehuishouding van de organisatie beïnvloeden. Ook kan uit het verbruiksprofiel, dat we bij voorkeur uit een hoogwaardig energiemonitoringssysteem (zoals ErbisOne) halen, vaak al veel waardevolle informatie afgeleid worden. Zo kan in combinatie met informatie over openingstijden en ploegendiensten, een behoorlijk aantal karakteristieke energieverbruikers worden getraceerd en wordt ook snel zichtbaar wat de bovenmatige energieverbruikers zijn.

Voor o.a. zorginstellingen, kantoren en onderwijsinstellingen is energiemonitoring al sinds 2018 een erkende maatregel en daarmee wettelijk verplicht (RVO.nl).

 

Verder kijken dan de erkende maatregelen

Ik vind het zelf interessant om altijd verder te kijken dan de erkende maatregelenlijsten (RVO.nl) die er per branche bestaan. Naast de gebouwgebonden energieverbruikers zijn er in organisaties vaak ook specialistische activiteiten te vinden. Door hiernaar te kijken, kan je een organisatie helpen bij het ontwikkelen van een alternatieve oplossing of zelfs met een idee komen waarmee een nieuwe richting kan worden ingeslagen, zoals bijvoorbeeld het moderniseren van de branders, of de verpakkingslijn optimaliseren. Door verder te kijken dan alleen de wettelijk verplichte maatregelen, kunnen organisaties grotere stappen nemen in hun energietransitie.

 

Meer inzicht in de organisatie als interim energiecoördinator

Bij de Techniche Universiteit Eindhoven heb ik een tijdje gewerkt als interim energiecoördinator. Doordat ik vanuit deze rol tijdelijk onderdeel uitmaakte van de campus, kreeg ik een net iets scherper beeld van de gebouwfuncties. Ik kon zo meer informatie vergaren en ervaring opdoen over het reilen en zeilen in deze complexe organisatie, waarbij de energiehuishouding de verschillende gebouwen van de gehele campus omvat. Hierdoor kreeg ik meer ‘gevoel’ bij de aanpassingen en renovaties. Meewerkend in een organisatie kom je dan sneller in contact met de juiste personen. Zo leer je het ontstaan van een actuele energiesituatie kennen en kan je goed bepalen welke volgende stappen hier zinvol zijn. Van alle kanten krijg je informatie over zo’n universiteitscampus die leeft en continu in ontwikkeling is.

Onze gestructureerde EED Energie-audit aanpak

Onze aanpak van de EED Energie-audit verloopt altijd gestructureerd volgens een vast stappenplan. Hierbij wordt een vooraf uitgestippelde route gevolgd langs het terrein, bouwdelen en installaties, zodat er niets over het hoofd wordt gezien.

 

EED Energie-audit stappen

Transport en mobiliteit als onderdeel van de EED

Transport en mobiliteit behoren ook tot de energieaudit en dit onderdeel kan behoorlijk in de papieren lopen als dit toevallig de core-business van jouw organisatie is.

Voor een organisatie in het openbaar vervoer heb ik voor de uitvoering van de EED Energie-audit een onderzoek uitgevoerd. Ik mocht de bebouwing, de vervoersconcessies en het gehele concern beschrijven en adviseren over energiebesparende maatregelen. Deze opdracht is goed volbracht in nauwe samenwerking met mijn fijne collega’s. Want, voor deze opdracht moest het allemaal net iets sneller dan anders, want oh ja, de uitgestelde deadline was al in het zicht toen wij deze opdracht kregen…

Het beste is natuurlijk om jouw organisatie of instelling niet te laten overvallen door een wettelijke deadline voor zoiets belangrijks als energiebeheer. In 2024 is de volgende ronde van de EED Energie-audit. Zet de EED uiterlijk in 2023 op de planning.

 

Eed Stappen

Tot slot, mijn persoonlijke advies

Kortetermijnwinst is niet altijd handig op de langere termijn en voor energiestrategie geldt toch echt dat het helpt om een toekomstvisie te hebben.

Het lijkt soms veilig om de kat uit de boom te kijken en een besparende techniek pas toe te passen zodra die mainstream is. Maar wacht niet te lang, tegen die tijd zijn de early-adaptors al weer met hun volgende generatie innovaties bezig; en al die tijd was jouw organisatie grootverbruiker. De energietransitie gaat sneller áls je denkt!

 

 

2022 stappenplan EP-U energielabel Vanbeek

Meer weten?

Wil je naar aanleiding van deze blog kennis maken met onze consultant Michiel van Veen? Of ben je benieuwd wat de consultants van Van Beek voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat het ons weten, wij helpen jouw organisatie graag!

 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?