Actueel en publicaties Blogs EBS als verplichte maatregel

EBS als verplichte maatregel

Kennisblog
14 mei 2019
Wettelijke verplichting

"Met een energieregistratie- en bewakingssysteem kun je op eenvoudige wijze zien wat jouw energiegebruik is, hoe dat over de dag verloopt en hoe je door slimmere instellingen energie kunt besparen. Het goed instellen en inregelen van de klimaatinstallatie  voorkomt energieverspilling. Met een EBS kun je een (jaar)rapportage van het  functioneren van jouw installaties maken". (bron RVO.nl)

 

Wat is een EBS?

Een EBS is een onderdeel van een Energie Management Systeem (EMS). Een EBS is software waarmee het energieverbruik van een gebouw wordt geregistreerd en geanalyseerd. De omvang van dit systeem is afhankelijk van het energiegebruik en het vloeroppervlakte. Het kan variëren van een systeem met alleen slimme meters tot een systeem met gekoppeld aan een gebouwbeheersysteem (GBS).

 

Waarom een EBS?

Een EBS vergroot het inzicht in de mogelijkheden voor verbeterde afstelling van installaties in gebouwen. Uit onderzoek is gebleken dat bij ruim 70% van de gebouwen de klimaatsystemen niet goed zijn afgesteld. Bij betere afstelling van klimaatinstallaties is een aanzienlijk besparingspotentieel mogelijk.

 

Voor wie is EBS van toepassing?

De volgende sectoren (bedrijfstakken) vallen onder de verplichte EBS maatregel:

EBS sectoren verplicht

Wat betekent dit voor jou?

Behoort jouw organisatie tot één van deze sectoren (of bedrijfstakken) dan dient je vanaf 1 januari 2018 een EBS toe te passen Als je niet beschikt over een vorm van EBS of een EMS dan is het goed om een inventarisatie te doen van de mogelijkheden. Vanbeek kan je hierin adviseren.

 

Nieuw! de EBS tool

Bedrijven die zeker willen weten dat zij voldoen aan de wet- en regelgeving, kunnen direct aan de slag met de EBS tool. De EBS tool is de snelste manier waarmee je voldoet aan de gestelde eisen. De tool is gemaakt voor bedrijven die bezig gaan met verduurzamen en de CO2 footprint willen verkleinen. 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?