Actueel en publicaties Nieuws Kantoren verplicht in energielabel C in 2023

Kantoren verplicht in energielabel C in 2023

Nieuws
01 april 2022
Gebouw Label C 940X400

Vanaf 2023 is er in Nederland geen enkel kantoor meer met een energielabel slechter dan energielabel C. Kantoren met een slechter label (D t/m G) mogen dan niet meer gebruikt worden. Dat staat in een brief van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer.

 

Blok kondigt een wettelijke verplichting aan voor eigenaren van kantoren: hun panden moeten minstens energielabel C hebben. Die eis geldt vanaf 2023. De eigenaren hebben dus nog de tijd hun kantoren zuiniger te maken. Dat is geen probleem, want de investering betaalt zich terug door besparing op energiekosten.Voor heel kleine kantoren en monumentale panden geldt nog een uitzondering.

 

Zonder bouwkundige ingrepen

Kantoren met een label D, E of F kunnen zonder bouwkundige ingrepen aangepast worden om energielabel C te halen. Aanpassingen aan installaties (bijv. verlichting) zijn al voldoende. Alleen bij kantoren die nu label G hebben, zijn maatregelen als glas- of dakisolatie nodig. De maatregel levert vanaf 2023 ruim 8 petajoule energiebesparing per jaar op. Dat blijkt uit een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) samen met ECN.  De kantooreigenaren moeten hiervoor samen eenmalig 860 miljoen euro investeren in energiebesparende maatregelen. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 3 en 6,5 jaar, maar dat is sterk afhankelijk van het gebouw en de energieprijs.

 

De verplichting voor (minstens) energielabel C geldt alleen voor kantoren. Wel komt er een onderzoek naar de mogelijkheden in andere gebouwen (winkels, bedrijfsgebouwen, scholen, zorginstellingen, sporthallen, musea etc.).

 

Alle bedrijven en instellingen die veel energie gebruiken (meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 gas), zijn nu al verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen als de terugverdientijd onder de vijf jaar ligt. De controle daarop door gemeenten en omgevingsdiensten schiet tekort. Het kabinet stelt daarom twintig extra toezichthouders voor de omgevingsdiensten beschikbaar; die zijn sinds deze maand actief. Zij helpen ook bij regionale projecten voor energiebesparing. Betere controle levert in 2023 ruim 16 petajoule besparing op.

 

Ben je van plan niet te gaan afwachten tot de plicht roept, dan ondersteunen wij je graag bij het realiseren van een energiezuiniger gebouw. Met een label C of beter. Vanbeek is als adviesbureau op het gebied van energietechniek en monitoring EPA-U gecertificeerd. Onze adviseurs helpen je graag je ambities waar te maken.