Klantverhalen Gemeente Almere
Hoe gemeente Almere haar duurzame ambitie waarmaakt

Gemeente Almere

Overheid
2022
Gemeente Almere stadhuis

Duurzame ambities

Gemeente Almere wil in 2022 energieneutraal zijn én meer dan 40% van de energievraag lokaal duurzaam opwekken. Het vastgoedbedrijf 036, onderdeel van de gemeente Almere, beheert meer dan 335 gemeentelijke gebouwen. Naast het werken aan de gemeentelijke doelstellingen, heeft het vastgoedbedrijf nog een extra doel: jaarlijks wil zij 2% energie besparen. Een duurzame ambitie vraagt om een resultaatgerichte aanpak. Daarom staat ‘energiemanagement’ al jaren hoog op de agenda van de gemeente Almere.

Roadmap energieneutraal vastgoed

Het Vastgoedbedrijf 036 heeft alle doelstellingen en alle stappen beschreven en ingepland in de ‘roadmap energieneutraal vastgoed’. Onderdeel hiervan zijn de besparingsonderzoeken, energielabels en meerjarenonderhoudsplannen. Hiermee worden energiebesparende maatregelen in kaart gebracht. De planning van alle maatregelen sluit zo goed mogelijk aan op bestaande onderhoudsplannen en natuurlijke vervangingsmomenten. Een financieel slimme aanpak.

Gemeente Almere ZonPV

ErbisOne brengt energieconsumptie in beeld

Om het totale energiegebruik én het aandeel duurzame opwekking te bewaken, gebruikt het Vastgoedbedrijf 036 ErbisOne. In ErbisOne worden data uit verschillende bronnen ingelezen, zoals verschillende typen gebouwbeheersystemen (GBS), honderden klein- en grootverbruikaansluitingen, hoofdmeters en ruim 70 Zon-PV installaties. Door data te combineren in één systeem, is de totale energieconsumptie in beeld per gebouw en voor het Vastgoedbedrijf als geheel. Het Vastgoedbedrijf 036 houdt grip op haar energiegebruik en zorgt dat de gemeente Almere op weg is naar energieneutraal 2022.

 

Energietransitie in beeld

Ruim vier decennia helpen wij organisaties met al hun energievraagstukken. Dit heeft ons een beeld gegeven hoe onze klanten op verschillende wijzen de energietransitie aanvliegen. Stuk voor stuk inspirerende verhalen die wij graag delen. In het kader van ons jubileum, nemen enkele van onze relaties jullie daarom de komende weken mee in hún energietransitie. In onderstaande video geeft Anko Kuyt een inkijk in de energietransitie van de Gemeente Almere. Succesvolle energietransitie kan door gewoon klein te beginnen.

Meer weten over de dienstverlening van Vanbeek? Neem vrijblijvend contact op met: