Klantverhalen HSF Logistics
Hoe een logistiek bedrijf werkt aan energiebesparing en duurzaamheid.

HSF Logistics Winterswijk BV

Retail
2022
HSF Logistics
  • Probleem

Een EED Energie-audit voor HSF Logistics Winterswijk BV. Een bedrijf dat al veel energiebesparende maatregelen heeft uitgevoerd.

 

  • Oplossing

Vanbeek consultant brengt met locatieonderzoek inzicht in complexe energiesituatie.

 

  • Voordelen

EED rapportage laat zien dat HSF goed bezig is; een goede basis voor de route naar 2030!

 

Introductie HSF Logistics Winterswijk BV

HSF Logistics is dé specialist in internationaal transport van voedingsmiddelen. HSF biedt een totaalpakket gericht op geconditioneerd transport waarbij alle schakels binnen de logistieke keten door hen verzorgd kunnen worden.

HSF Logistics Winterswijk BV heeft in 2017 een grote uitbreiding gehad van een distributiecentrum gericht op cross-docking en de overslag van vlees. Cross-docking houdt in dat de vrachtwagens ’s avonds binnen komen, worden omgeladen en de volgende ochtend weer op pad gaan. Een van de grootste specialiteiten van HSF Logistics Winterswijk is het transport van vlees. Locatie Winterswijk is voorzien van een groot distributiecentrum, waarin de producten gekoeld bewaard worden voor transport en opslag.

HSF Logistics is hoofdzakelijk Europees georiënteerd. HSF Logistics Winterswijk BV focust zich voornamelijk op Duitsland en aansluitende landen en tegenwoordig ook steeds meer op Spanje en Italië.

 

Facilitair beheer

Facilitair beheer biedt brede ondersteuning in de gebouwen van HSF, zij zorgen ervoor dat alle processen letterlijk blijven doorlopen. Binnen dit brede takenpakket vallen ook de werkzaamheden op het gebied van energie en duurzaamheid. Vanbeek heeft in 2020 de EED Energie-audit uitgevoerd in opdracht van HSF Logistics Winterswijk BV. Tijdens dit project was facilitair medewerker Jaap Veldman, onze contact binnen de organisatie. In gesprek met hem en zijn collega Rudi Talen is dit klantverhaal tot stand gekomen.

 

Energie en duurzaamheid

Toen Jaap Veldman in 2019 begon met zijn werk als facilitair medewerker bij HSF Logistics Winterswijk BV, heeft hij meegewerkt aan de BREEAM-certificering (outstanding). Sinds die ervaring wordt hij vaak betrokken bij energie- een duurzaamheidsprojecten binnen HSF Winterswijk.

Het rekening houden met energie en duurzaamheid begint voor HSF al met de core-business: het organiseren van transport. Elke dag wordt bekeken hoe de transportdienstverlening zo efficiënt mogelijk gepland kan worden. Facilitair beheer heeft ook een belangrijke rol hierin, zo zijn zij ervoor verantwoordelijk dat het licht blijft branden, maar ook dat de slagbomen op het terrein altijd blijven werken. Werken de slagbomen namelijk niet, dan ontstaat er een flinke file van vrachtwagens op de provinciale weg.

 

Al veel mooie stappen gezet voor verduurzaming

Als organisatie, maar ook als afdeling, heeft HSF Logistics Winterswijk nog geen harde doelstellingen geformuleerd, zoals “Wij willen als organisatie zoveel procent CO2-reductie realiseren in 2030(…)”. Maar bij HSF worden wel veel mooie stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Zo heeft HSF in de afgelopen jaren twee CO₂ koelinstallaties aangeschaft en zijn zij overgestapt op LED verlichting. Ook zijn er een groot aantal zonnepanelen op de daken van het distributiecentrum gelegd.

Daarnaast worden de vrachtwagens gereinigd met water, dat wordt opgewarmd door de restwarmte van de koelinstallatie. En zoals al eerder vermeld, heeft HSF Winterswijk een (outstanding) BREAAM-certificaat behaald in 2020. Met het behalen van het BREEAM-certificaat is er een kwaliteitsstandaard neergezet voor alle gebouwen. Een aanpassing in of aan de gebouwen moet nu altijd minimaal voldoen aan de BREEAM-standaard.

 

Klanten eisen meer op gebied van duurzaamheid

Zowel het reduceren van energie als het groen opwekken daarvan is altijd belangrijk geweest voor HSF Logistics Winterswijk. Bij elke investering die ze doen, zoals een dakrenovatie of de aanschaf van een nieuwe installatie, kijken zij standaard 10 jaar vooruit. Daarnaast proberen zij bij elke investering rekening te houden met energiebesparing en verduurzaming. In de praktijk is dat niet altijd mogelijk, maar waar het wel kan, proberen zij dat zeker mee te nemen.

HSF merkt, net als elke andere grote organisatie, dat duurzaamheid langzaamaan steeds belangrijker wordt. Dat begint al met vragen van klanten over de CO₂ uitstoot, het energieverbruik en hoe HSF omgaat met duurzaamheid. Voor HSF zijn de ISO en voedselveiligheidscertificaten daarom al lang niet meer voldoende. Tegenwoordig wordt er veel meer gevraagd. Het is dus een kwestie van tijd dat bij HSF een omslag wordt gemaakt naar meer strategisch werken aan duurzaamheid.

 

De EED Energie-audit en ervaring met Vanbeek

In 2017 is HSF Winterwijk begonnen met de EED Energie-audit. Door HSF Nijmegen zijn zij, vier jaar later, in contact gekomen met Vanbeek. Het EED traject is heel goed verlopen volgens Jaap Veldman: “De communicatie met de consultants van Vanbeek zou ik beschrijven als prettig en laagdrempelig. Wat ik ook bijzonder vond was dat onze Vanbeek consultant na zijn bezoek bij ons op locatie, alles zo goed in kaart had gebracht. Dat is uiteraard zijn werk, maar ik had daar echt bewondering voor, want zeker in Winterswijk zit alles toch behoorlijk complex in elkaar”.

 

Waardevolle inzichten na de EED Energie-audit

HSF Logistics Winterswijk had bij de uitvoering van de EED al vroeg in het traject aangegeven dat er al veel was gedaan op het gebied van energiebesparing. De punten die uiteindelijk uit de energie-audit zijn gekomen, waren daardoor niet echt groot. Het waren meer verbeterpunten, zoals het optimaliseren van de stooklijnen. Dit zijn voor HSF kleinere investeringen, met wat lagere rendementen. HSF Logistics Winterwijk had er profijt van dat zij de afgelopen jaren al flinke stappen hadden gezet voor energiebesparing en verduurzaming. Dit was zeker ook te danken aan de EED audit van vier jaar geleden.

HSF weet door de EED energie-audit dat zij goed op weg is op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. Dit positieve gevoel motiveert en het is dan ook de uitdaging om nu nog meer mogelijkheden te vinden om energie te besparen en CO2 uitstoot te verminderen. Zo is HSF Logistics Winterswijk goed op weg naar 2030!

 

Aanpak Vanbeek: EED Energie-audit

EED energie audit stappen

Meer weten over onze dienstverlening? Neem contact op met: