Actueel en publicaties Blogs Uitgelicht ErbisOne (3/8): ZonPV monitoring

Uitgelicht ErbisOne (3/8): ZonPV monitoring

Blogserie: ErbisOne
Kennisblog
15 december 2020
1 In Tekst Blog 3 Uitgelicht Erbisone (1)
In de serie Uitgelicht! maakt u kennis met ErbisOne. Elke twee weken leert u meer over de handige en mooie oplossingen van dit innovatieve platform. En belangrijker; hoe u hier als eindgebruiker uw voordeel mee kunt doen! Ontdek hoe ErbisOne bijdraagt aan het versnellen van de energietransitie. Ga mee van Data naar Duurzaam!

Inzicht in zonnepanelen

Zodra je jouw gebouwen heeft voorzien van zonnepanelen, wil je natuurlijk ook graag inzicht hebben in het functioneren en het presteren van deze installatie(s). Door data van jouw zonnepanelen in te lezen in ErbisOne krijg je inzicht in de opwekking, teruglevering, rendement(-verwachting) en (verwachte) terugverdientijd. In deze derde blog uit de serie Uitgelicht! ErbisOne laat ik je zien hoe je met monitoring grip houdt op de prestaties van jouw Zon-PV-installaties (PV= PhotoVoltaisch).

 

Van data naar relevante informatie

ErbisOne transformeert data razendsnel naar betrouwbare gegevens, dit geldt ook voor data van jouw zonnepanelen. Met ErbisOne kan ZonPV-data eenvoudig worden ingelezen dankzij de verschillende bestaande koppelingen. Hiermee kan data worden ingelezen vanuit het meetbedrijf (bruto productiemeter), vanuit het GBS, dataloggers, maar veelal van de leverancier zelf door middel van een API-koppeling (zoals bijvoorbeeld SMA, SolarEdge etc).

 

Ongeacht de bron van jouw data, worden deze automatisch gecontroleerd en gevalideerd in het Data Management Center van ErbisOne. Zo zie je in de portal alleen maar betrouwbare gegevens over jouw zonnepanelen. Wanneer er afwijkingen zijn in de data (opwekking in de nacht, te lage opwekking overdag, ontbrekende data etc.) wordt je in de ErbisOne portal hierover geïnformeerd. Deze bewaking en signalering binnen ErbisOne heeft al veel zaken aan het licht gebracht waar je als eigenaar van de installatie graag op geattendeerd wil worden, zoals:

 

  • Uitval van omvormer en daarmee geen opbrengst
  • Lager rendement van enkele panelen
  • Ongelijke stringopbrengst, door voltage- aansluitfouten
  • Ernstige vervuiling (saharazand, vogelpoep etc)
  • In de praktijk wordt er vanuit gegaan dat de installatie naar behoren werkt, echter doordat de installatie veelal niet in het zicht ligt (vaak op het dak), is het belangrijk bewaking te hebben en te houden op de juiste werking.

 

Standaard ErbisOne ZonPV-rapportage

Zon-PV data wordt standaard opgenomen in de verbruiksrapportage van ErbisOne (lees ook blog 2). Naast de reguliere energiestromen in jouw gebouw, is hier namelijk ook de opbrengst te vinden van jouw zonnepanelen. Het is hierbij mogelijk om de opgewekte energie af te zetten tegenover andere data zoals bijvoorbeeld de zoninstraling en de opbrengst van het voorgaande jaar. Daarnaast biedt de rapportage je inzicht in de teruglevering, maar ook de verdeling tussen de inkoop van elektriciteit en de eigen opwekking. Dit laatste is bij andere ZonPV displays veelal niet mogelijk.

 

Onderstaand vindt je een voorbeeld van een standaard verbruiksrapportage met daarin het totale elektriciteitsverbruik (groen), de totale Zon-PV opbrengst (blauw) en de teruglevering (rood).

2 In Tekst Zonpv 1 (1)

Het ZonPV dashboard

Speciaal voor gebruikers met zonnepanelen heeft ErbisOne het ZonPV-dashboard ontwikkeld. Dit dashboard geeft een zeer gedetailleerd inzicht in jouw ZonPV-installatie op een visueel aantrekkelijke en overzichtelijke wijze. In het dashboard vindt je onder meer algemene informatie over jouw installatie (ingebruikname, maximaal vermogen, aantal panelen etc.) en het rendement (totale opwekking en kWh/kWp). Daarnaast geeft het dashboard inzicht in de financiële opbrengsten van jouw zonnepanelen en de gerealiseerde CO2 reductie. Waarbij niet alleen de reductie wordt getoond in kilogram, maar ook de impact hiervan in bomen en huishoudens wordt weergegeven.

 

Van de afgelopen 12 maanden en van het huidige jaar geeft het dashboard de vergelijking tussen de verwachte en daadwerkelijke opwekking. Zo krijg je direct inzicht in het presteren van de installatie(s). Daarnaast wordt er in het dashboard eenvoudig weergegeven hoeveel procent van opgewekte energie voor eigen gebruik is en hoeveel procent er wordt teruggeleverd.

 

Op de afbeelding hieronder zie je het ZonPV-dashboard van het Vanbeek kantoor.

3 In Tekst Zonpv 2 (1)

Deel jouw duurzame ambitie!

Uw zonnepanelen dragen bij aan een duurzame bedrijfsvoering. Wil je jouw duurzame ambitie delen met de gebruikers en bezoekers van jouw gebouw, maak dan gebruik van de ErbisOne Energiedisplay in de ontvangsthal, bij de receptie en in de kantine. Op een visueel aantrekkelijke wijze deel je zo de prestaties van jouw ZonPV-installatie en laat je zien hoe dit bijdraagt aan de verduurzaming van jouw organisatie.

4 In Tekst Venlo Scherm2 (1)

Wil je meer informatie over ErbisOne? Ga dan naar Erbisone.com

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?