Actueel en publicaties Blogs Van E naar A (1/5): Waarom? En waar te beginnen?

Van E naar A (1/5): Waarom? En waar te beginnen?

Blogserie: E naar A
Kennisblog
09 mei 2019
Energielabel van E naar A
Het plan: Vanaf 2019 gaat Vanbeek haar kantoorpand in overeenstemming met de verhuurder volledig verduurzamen. De uitdaging: Het betreft een gemeentelijk monument van eind 1800 met energielabel E. De ambitie: Wij gaan voor energielabel A. In deze blogserie ‘Practice what you preach: van E naar A’ neemt Ron Hendriks directeur van Vanbeek u mee in dit traject. Een traject dat laat zien dat veel mogelijk is, met de juiste motivatie!

Het plan: Vanaf 2019 gaat Vanbeek haar kantoorpand in overeenstemming met de verhuurder volledig verduurzamen. De uitdaging: Het betreft een gemeentelijk monument van eind 1800 met energielabel E. De ambitie: Wij gaan voor energielabel A. In deze blogserie ‘Practice what you preach: van E naar A’ neemt Ron Hendriks directeur van Vanbeek je mee in dit traject. Een traject dat laat zien dat veel mogelijk is, met de juiste motivatie!

 

donderdag 28 februari 2019 - Ron Hendriks

Nederland staat voor een uitdagende opgave in haar ambitie om in 2030 49% CO2 reductie te realiseren. Verschillende uitvoeringsinstrumenten, waaronder de wet- en regelgeving, moeten ertoe leiden dat wij allen ons vastgoed verduurzamen en het energieverbruik reduceren.

 

Klimaatverandering en BV Nederland

Persoonlijk ben ik een groot voorstander dat wij, als BV Nederland, volop moeten inzetten om koploper in de markt te worden op de thema’s inzet van duurzame energie en slimme netwerken van opslag en transport. Met een dichtvertakte infrastructuur en een zeer hoogwaardig net zou Nederland een wereldwijde positie naar de toekomst kunnen innemen. Helaas is klimaatverandering iets wat niet van de één op de andere dag plaatsvindt, waarmee voor- en tegenstanders elkaar bestrijden en we ons zelf iedere dag meer op achterstand zetten op een koploperspositie. Ik zou zeggen, neem zeker een kijkje op: sustainableurbandelta.com.

Sustainable Urban Delta

Autoriteit in waterbeheersing

Men kan het huidige tijdperk vergelijken met dat van na de Waternoodsramp in 1953. Deze nationale ramp heeft er indirect toe geleid dat Nederland zich wereldwijd heeft ontplooid tot een autoriteit in waterbeheersing, hét land met de beste kennis en bedrijven. Een exportproduct waar we mee vooroplopen en trots op mogen zijn.

 

We zitten in een energietransitie

Helaas zijn voor BV Nederland de aardgasinkomsten nog steeds (alles-)bepalend en zijn klimaatsceptici van mening dat er nog voldoende aardgas is. Het gebruik van gas is een techniek die hoe dan ook zal verdwijnen, zodra iedereen is doordrongen van het feit dat de zon ons dagelijks voorziet van circa 1500 keer de hoeveelheid energie die we nodig hebben. Nieuwe technologieën die volop in ontwikkeling zijn gaan de (stoomturbine) technieken van meer dan 100 jaar oud binnen afzienbare tijd verdringen. Natuurlijk gaat het hier om een energietransitie, niet alles verandert in één dag. Het is dan heel logisch dat gestart wordt met de quick wins. Vanuit onze visie, en daar staan wij gelukkig niet alleen in, is dat het beperken van energieverspilling en energieverbruik.

 

Energielabel van E naar A

Onze quick wins

Toen Vanbeek in 2006 ons huidige kantoor betrok, ontdekten wij al snel middels energiemonitoring dat het energieverbruik veel te hoog was. Het vervangen van de verwarmingsketel met een veel lagere capaciteit, het juist inregelen van de cv en het optimaal instellen van de regeltechniek en installaties met daarbij good housekeeping maatregelen, heeft het energieverbruik met circa 40% doen dalen.

 

Wist je dat alle kantoren in 2023 naar label C moeten?

Onze huisvesting betreft een gemeentelijk monument van eind 1800, waarvan door onze eigen specialisten het energielabel is vastgesteld op label E. Vanuit de wettelijke verplichting dat alle kantoren in 2023 naar label C moeten, ben ik in gesprek gegaan met de verhuurder van ons pand. Het is een grote uitdaging om het bestaande vastgoed te verduurzamen. Maar het is zeker niet onmogelijk, het is een kwestie van gewoon beginnen.

 

Waar begin je?

Vanuit bovenstaand gedachtegoed is de ambitie ontstaan om ons kantoor zo snel mogelijk naar label A te krijgen. We zitten nu midden in dit proces en ik zal de komende maanden ingaan op zaken die op ons pad zijn gekomen of komen, zowel op techniek als op kosten en organisatie. Hoe dan ook, waar begin je? Vanuit de wil en de noodzaak!

 

Over de blogserie Van E naar A

Dit is deel 1 van de blogserie geschreven door Ron Hendriks, directeur van Vanbeek. Lees zijn hele blogserie via de linkjes hieronder:

 

Blog 2: Van E naar A: Techniek versus techniek

 

Blog 3: Van E naar A: Split incentive

 

Blog 4: Van E naar A: Duurzaam versus Vergunning

 

Blog 5: Van E naar A: Klaar ...Minister Help!?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?