Actueel en publicaties Blogs Van E naar A (2/5): Techniek versus Techniek

Van E naar A (2/5): Techniek versus Techniek

Blogserie: E naar A
Kennisblog
28 februari 2019
Energielabel van E naar A
Het plan: Vanaf 2019 gaat Vanbeek haar kantoorpand in overeenstemming met de verhuurder volledig verduurzamen. De uitdaging: Het betreft een gemeentelijk monument van eind 1800 met energielabel E. De ambitie: Wij gaan voor energielabel A. In deze blogserie ‘Practice what you preach: van E naar A’ neemt Ron Hendriks directeur van Vanbeek u mee in dit traject. Een traject dat laat zien dat veel mogelijk is, met de juiste motivatie!

Het plan: Vanaf 2019 gaat Vanbeek haar kantoorpand in overeenstemming met de verhuurder volledig verduurzamen. De uitdaging: Het betreft een gemeentelijk monument van eind 1800 met energielabel E. De ambitie: Wij gaan voor energielabel A. In deze blogserie ‘Practice what you preach: van E naar A’ neemt Ron Hendriks directeur van Vanbeek je mee in dit traject. Een traject dat laat zien dat veel mogelijk is, met de juiste motivatie!

 

donderdag 9 mei 2019 - Ron Hendriks

Blog 2: Van E naar A: Techniek versus techniek

Tja, en dan ga we beginnen. Allereerst met het in kaart brengen van de gebouweigenschappen en aanwezige installaties in de bestaande situatie. Met eigen energiespecialisten in huis was een label snel bepaald. Het blijkt label E te zijn.

Dus wat moeten we doen om label A te krijgen

De technische varianten zijn doorgerekend en de te nemen maatregelen kwamen toen snel in beeld. Ten eerste: isolatie. Het monumentale pand waarin we zijn gehuisvest heeft nog vrijwel overal enkel glas, dus dit moet vervangen worden door hoog rendement dubbelglas. Ten tweede: de warmtepomp. Om het gebouw te verwarmen moet de verwarmingsinstallatie worden vervangen door een warmtepomp. Ten derde: zonnepanelen. Ons dak biedt voldoende ruimte voor zonnepanelen. Ten vierde: Ledverlichting toepassen in het hele kantoor.

Terugverdientijd berekenen en klaar? Nee … helaas, dan begint het pas

Welke technische oplossingen kiezen we. Dubbelglas van welke dikte, welk fabricaat, monumentaal glas? Welk type warmtepomp, water-water of lucht-water en wat is het geluidsniveau? Verschillende leveranciers hebben ieder een eigen verhaal over welke oplossing het beste is. Echter, de integrale benadering blijft van belang om het geheel te beschouwen op financiële en toekomstbestendige consequenties.

Keuzes maken, anders kom je nooit verder!

Ik zou een blog van tig A4tjes lang kunnen schrijven over de verschillende technieken. Over waarom een bepaalde techniek nou zoveel beter is dan een andere. Maar dat ga ik niet doen! Uiteindelijk blijken de technische mogelijkheden talloos, maar bepalen daarmee in de praktijk vaak de wet van de remmende voorsprong. Oftewel er bestaat altijd een nieuwere, betere en efficiëntere oplossing, maar ingeval je hierop wilt blijven wachten kom je nooit verder. Met andere woorden, de keuzes zijn gemaakt, weloverwogen uiteraard. En nu aan de slag.

Over de blogserie Van E naar A

Dit is deel 2 van de blogserie geschreven door Ron Hendriks, directeur van Vanbeek. Lees zijn hele blogserie via de linkjes hieronder:

 

Blog 1: Van E naar A:Waarom? En waar te beginnen?

 

Blog 3: Van E naar A: Split incentive

 

Blog 4: Van E naar A: Duurzaam versus Vergunning

 

Blog 5: Van E naar A: Klaar ...Minister Help!?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?