Actueel en publicaties Blogs Consultant aan het woord: Het energielabel maakt gebouwen toekomstbestendig

Consultant aan het woord: Het energielabel maakt gebouwen toekomstbestendig

Blogserie: Consultant aan het woord
Kennisblog
22 september 2021
Consultant Aan Het Woord Energielabel Jessica
In deze blogserie maak je kennis met één van onze consultants.

woensdag 22 september 2021 - Jessica Bethancourth

Jessica Bethancourth heeft zich als architect met bouwkundige kennis vanuit interesse in duurzaamheid en energie ontwikkeld tot energieadviseur. Bij Vanbeek voert zij technische energieonderzoeken uit, zoals EED energieaudits en energielabels. Als gediplomeerd EP-U adviseur helpt zij organisaties bij het opstellen van energielabels en biedt zij maatwerkadvies voor organisaties die moeten voldoen aan de energielabel C plicht in 2023. In deze blog deelt Jessica haar ervaring en geeft zij tips.

Consultant aan het woord: Jessica Bethancourth

Als gediplomeerd EP-U energieadviseur, doorloop je altijd een vast traject volgens de nieuwe bepalingsmethode NTA8800. Dit traject begint altijd met een bureauonderzoek, waarin alle benodigde gegevens van de locatie worden verzameld, zoals plattegronden, gevelaanzichten en bouwkundige documentatie.

Ik adviseer altijd om voldoende tijd te nemen om deze gegevens te verzamelen, dit zijn namelijk belangrijke documenten voor het opstellen van het energielabel. Zonder deze bewijzen worden forfaitaire getallen gebruikt, wat vaak leidt tot een lager energielabel.

De volgende stap in het traject is de opname van de locatie. Hierbij betreed je het gebouw vanaf de kelder tot aan de zolder, wat voor mij het favoriete onderdeel is van het energielabel traject.

Onze klanten

Vanbeek stelt energielabels op voor het onderwijs, kantoren, de horeca, sportlocaties, de zorg, de retail en de bijeenkomstsector. Het is mooi om te zien dat de onderwijssector veel interesse heeft in de energielabels van hun gebouwen. Ze hebben daarnaast ook veel belangstelling om de huidige energielabels te verbeteren.

Energielabels 4 2022

Opname van locatie biedt waardevolle inzichten

In mijn opdrachten heb ik opnames uitgevoerd van zeer uiteenlopende locaties, gebouwen met verschillende bouwtechnieken en uit diverse bouwjaren. Zo heb ik ook een opname gedaan van een monumentaal gebouw uit 1400. Hier word ik enthousiast van. Het is elke keer zo goed om te zien dat met een locatieopname een goed overzicht van de energetische situatie van dat gebouw wordt verkregen en dat er vanuit deze nieuwe inzichten de energetische situatie (energie-efficiëntie) van het gebouw verbeterd kan worden. Het maakt niet uit welk bouwjaar het gebouw heeft.

Wat is een energielabel?

Het energielabel is een maatstaf voor de consument om te zien hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend een gebouw is. Het energielabel moet volgens verschillende Europese richtlijnen worden meegeleverd bij de verkoop, verhuur en oplevering van een utiliteitsgebouw.

Vanaf januari 2023 zijn kantoren verplicht om energielabel C of beter te hebben; op de website van RVO lees je alle ins en outs van deze wetgeving. Mede door deze wettelijke verplichting vragen steeds meer organisaties advies over hoe zij het energielabel van hun gebouwen kunnen verbeteren. Om klanten hiermee te helpen, bieden wij de mogelijkheid van een EP-maatwerkadvies.

Maatwerkadvies

Naast het opstellen van energielabels, stel ik ook maatwerkadviezen op voor veel klanten. Bij een maatwerkadvies gebruiken we dezelfde methodiek als die van het energielabel, maar daarnaast onderzoeken wij ook hoe het energielabel van het specifieke gebouw het best verbeterd kan worden. Het EP-maatwerkadvies volgens de ISSO 75.1 methodiek geeft inzicht in de bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen. Hierbij wordt berekend welke maatregelen de beste resultaten geven voor een beter energielabel en wordt de energie-reductie per investeringsniveau berekend. De methodiek is een instrument om het energiegebruik binnen utiliteitsgebouw op efficiënte en doeltreffende wijze te reduceren.

Voordelen van het maatwerkadvies

De klant kan op basis van het advies een investeringsbeslissing nemen. Samen met de klant bekijken we de mogelijkheden van energiebesparende maatregelen en stellen wij maatregelpakketten samen die het meest geschikt zijn voor de klant en passen bij hun toekomstplannen voor het onderhoud van het gebouw. Door dit maatwerkadvies te combineren met het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) kunnen energiebesparingsmaatregelen worden meegenomen in geplande renovaties en onderhoud. De organisatie krijgt hiermee inzicht in het toekomstige energiegebruik (elektriciteit en gas), krijgt inzicht in de kosten en de verwachte terugverdientijden van de investeringen en weet daarnaast wat de CO₂-reductie gaat worden van de besparingsmaatregelen.

Het is tijd voor duurzame en comfortabele gebouwen

Ik geniet van verhalen die gaan over de energie-efficiëntie van gebouwen. Dit soort verhalen laten slechts een klein deel zien van de duizenden verhalen die een gebouw al van zichzelf heeft. Persoonlijk denk ik dat het de hoogste tijd is om een nieuwe fase te beginnen: Het is tijd voor goede verhalen over hoe duurzaam en comfortabel een gebouw is of kan worden. Het energielabel maakt gebouwen toekomstigbestendig.

Tips van Jessica

Tot slot deel ik nog enkele tips voor het opstellen van energielabels:

Tip 1. Maak tijdens een renovatiefase altijd veel foto’s van de werkzaamheden. Zorg dat de rolmaat zichtbaar is op de foto van (bijvoorbeeld) het isolatiemateriaal, zodat ook de dikte van het materiaal later kan worden bewezen.

Tip 2. Zorg ervoor dat alle offertes en facturen worden bewaard in een dossier en laat de leverancier ook specifiek de toegepaste (isolatie-)materialen benoemen op de factuur.

Tip 3. Betrek altijd alle belanghebbenden bij het maken van toekomstplannen voor het gebouw en zorg ervoor dat alle maatregelen toekomstbestendig worden uitgevoerd.

Hulp nodig?

Moeten de gebouwen in jullie organisatie nog voorzien worden van een energielabel of verloopt deze binnenkort, neem dan contact op met Vanbeek.

Onze adviseurs werken volgens een vast stappenplan (zie hieronder). In de blog 'Naar energielabel C in 2023: ontdek onze aanpak' leest meer hierover.

Stappenplan Ep U Energielabel Vanbeek 2022
Contact

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?