Actueel en publicaties Blogs Uitgelicht ErbisOne (1/8): De benchmark

Uitgelicht ErbisOne (1/8): Benchmark de energieprestaties van uw gebouwen

Blogserie: ErbisOne
Kennisblog
17 november 2020
Def Teaserafbeelding Uitgelicht Erbisone Vergeli
In de serie Uitgelicht! maakt u kennis met ErbisOne. Elke twee weken leert u meer over de handige en mooie oplossingen van dit innovatieve platform. En belangrijker; hoe u hier als eindgebruiker uw voordeel mee kunt doen! Ontdek hoe ErbisOne bijdraagt aan het versnellen van de energietransitie. Ga mee van Data naar Duurzaam!

ErbisOne is het krachtige platform dat data van je gebouwen transformeert in betrouwbare informatie waarmee organisaties de juiste stappen gaan nemen voor een succesvolle energietransitie. Veel bekende organisaties uit onder meer retail, onderwijs, zorg, overheid en industrie werken al langere tijd met dit platform.

In de serie Uitgelicht! maak je kennis met ErbisOne. Elke twee weken leer je meer over de handige en mooie oplossingen van dit innovatieve platform. En belangrijker; hoe je hier als eindgebruiker je voordeel mee kunt doen! Ontdek hoe ErbisOne bijdraagt aan het versnellen van de energietransitie. Ga mee van Data naar Duurzaam!

 

ErbisOne Benchmark

ErbisOne gebruikers maken kosteloos gebruik van de Benchmark. Zodra je organisatie de data van je gebouwen en/of gebouwdelen in ErbisOne heeft ingelezen, kun je aan de slag met de Benchmark. Met deze functionaliteit heb je in één overzicht de energieprestaties van je gebouwen en gebouwdelen in beeld en kun je een vergelijkend onderzoek uitvoeren waarbij je de prestaties van gebouwen en gebouwdelen op eenduidige wijze met elkaar kunt vergelijken.

Waarom is benchmarken zinvol?

Voor organisaties met meerdere gebouwen, of met alleen één groot gebouw met verschillende afdelingen en waar uiteenlopende processen plaatsvinden, is het interessant om de energieprestaties van de verschillende gebouwen of gebouwdelen met elkaar te kunnen vergelijken door middel van een benchmark. Met een benchmark krijgt je organisatie direct inzicht in de best én slechts presterende gebouwen of gebouwdelen. Je ziet welke gebouwen of gebouwdelen energetisch goed presteren en welke onderdelen wellicht verder geoptimaliseerd moeten worden. In sommige gebouwen is ‘een slechte energieprestatie’ goed verklaarbaar, maar in veel gevallen roept de slechte prestatie vragen op. Door dit vervolgens nader te onderzoeken, wordt het zichtbaar welke gebouwen of gebouwdelen extra aandacht nodig hebben. Door ook de goed presterende gebouwen nader te analyseren, worden succesfactoren vastgesteld. Met deze kennis kan de organisatie de energieprestaties van andere gebouwen verbeteren.

2 Erbisone Benchmark

Hoe werkt ErbisOne Benchmark?

ErbisOne is gemaakt door ervaren ontwikkelaars met zeer uitgebreide kennis van monitoring en energiemanagement. Dit zie je duidelijk terug in het platform. De Benchmark is, net als alle andere ErbisOne oplossingen, flexibel en gebruiksvriendelijk. Op eenvoudige wijze maak je een benchmark op basis van gegevens die relevant zijn voor jouw organisatie.

Kies de energiestromen die aanwezig zijn in jouw gebouwen
Met de Benchmark worden jouw gebouwen met elkaar vergeleken op basis van de aanwezige energiestromen (zoals elektriciteit, gas, water, warmte et cetera). Op eenvoudige wijze selecteer je deze energiestromen in de ErbisOne Portal. Selecteer daarna de periode waarin de vergelijking moet plaatsvinden. Vervolgens maak je een keuze tussen ‘een vergelijking van de totalen’ of ‘een vergelijking afgezet tegen het oppervlakte van de gebouwen’. Waarbij je met laatstgenoemde keuze, een extra nauwkeurige vergelijking maakt.

Vergelijking met verbruiken van het voorgaande jaar
Naast een vergelijking per energiestroom, geeft de Benchmark ook de mogelijkheid tot één totaaloverzicht (zie onderstaand). Daarmee heb je niet alleen inzicht in álle energiestromen per gebouw, maar wordt ook de vergelijking gemaakt met de verbruiken van het voorgaande jaar. Zo heb je inzicht in de energieprestaties van het huidige jaar én inzicht in de gebouwen met de minste en meeste progressie.

1 Erbisone Benchmark

Wilt u meer informatie over ErbisOne? Ga dan naar Erbisone.com

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie?