Actueel en publicaties Blogs Restwarmte perslucht ingezet voor verwarming
Kennisblog Ruud Gelten

Restwarmte perslucht ingezet voor verwarming

Kennisblog
12 oktober 2022
Restwarmte perslucht voor verwarming (1)

Bij een industriële klant waar onze collega Ruud Gelten wekelijks ondersteuning biedt, wordt in de productieprocessen veel gebruikt gemaakt van persluchtcompressoren. Deze compressoren gebruiken per jaar evenveel elektriciteit als zo’n 660 huishoudens. Een groot deel van deze energie komt in de technische ruimte vrij als restwarmte. Het is daarom van belang dat de compressoren worden gekoeld. Want hoe lager de temperatuur, hoe hoger het rendement.

Energiezuinige oplossing om compressoren te koelen

Om in de toekomst efficiënt perslucht te blijven maken is het bedrijf gaan nadenken over energiezuinige manieren om de compressoren te koelen. Door het interne projectbureau van de klant is een oplossing bedacht waarin een groot deel van het jaar gebruik wordt gemaakt van de koude buitenlucht volgens het principe van de vrije koeling. Een oplossing die zo’n 3 tot 4 keer energiezuiniger is dan de traditionele compressiekoeling. Maar is deze oplossing wel echt zo duurzaam? Want de restwarmte wordt nog steeds weggekoeld.

Een alternatief; nuttige toepassing van warmte

Vanuit Vanbeek zijn wij daarom op zoek gegaan naar een alternatief waarin de warmte nuttig wordt toegepast. In het uiteindelijke ontwerp wordt de restwarmte niet weggekoeld, maar juist in temperatuur verhoogd met een warmtepomp (in een secundair circuit). Deze warmte kan vervolgens worden ingebracht in het centrale verwarmingssysteem, waardoor een besparing wordt gerealiseerd van bijna 300.000 m3 aardgas.

Bekijk hieronder het principeschema

Restwarmte perslucht voor verwarming (1)

Meer weten over energiebesparing in de industrie? Maak dan een afspraak met: