Actueel en publicaties Blogs Van E naar A (6): Van Energielabel A, door naar Paris Proof!

Van E naar A (6): Van Energielabel A, door naar Paris Proof!

Kennisblog
Blogserie: E naar A
03 oktober 2023
Energielabel van E naar A
In 2019 heeft Vanbeek haar kantoorpand, een gemeentelijk monument uit 1800, in overeenstemming met de verhuurder volledig verduurzaamd. Dit heeft geleid tot een verbetering van het energielabel van E naar A. Maar daar stopte Vanbeek niet; het kantoor is nu zelfs Paris Proof! Wil je weten hoe dit mooie resultaat is bereikt? Lees dan de blog van Ron Hendriks.

dinsdag 3 oktober 2023 - Ron Hendriks

In 2019, nu ruim 4 jaar geleden, hebben we ons monumentale kantoorgebouw verduurzaamd en naar Energielabel A gebracht. Inmiddels hebben we het gebouw al geruime tijd in gebruik, zijn de installaties verder geoptimaliseerd en kunnen we nu melden dat ons kantoor Paris Proof is. Met een energieverbruik van slechts 56 kWh/m2 in 2022, blijven we ruim onder de Paris Proof norm van 70 kWh/m2 voor kantoren. En dat is iets waar we zeker trots op mogen zijn.

Het begon destijds met de uitvoering van energiebesparende maatregelen om ons Energielabel van E naar A te brengen. Echter, dit zegt op zichzelf niets over het daadwerkelijke energieverbruik binnen het gebouw. Dit is iets waar we zelf invloed op hebben door ons gedrag en de sturing van de installaties.

Reductie energieverbruik Vanbeek in ErbisOne

Hét kloppend hart van de energietransitie

Bij Vanbeek helpen wij, als partner in energietransitie, organisaties in de exploitatiefase om het energiegebruik te verminderen en stappen te zetten naar CO2-neutraal of Paris Proof. Hierbij is het essentieel om te weten hoeveel energie in praktijk wordt gebruikt en om acties te ondernemen om dit verbruik verder te verminderen. Dit begint altijd met inzicht. ErbisOne, ons Energie Management Systeem (EMS), speelt hierbij een onmisbare rol. Als hét kloppend hart van de energietransitie biedt ErbisOne controle op energieverbruik, kosten, (duurzame) installaties en besparende maatregelen. Hiermee kan een organisatie haar positie in de energietransitie begrijpen en ontdekken welke verdere stappen genomen kunnen worden om duurzame doelstellingen te bereiken. Vanzelfsprekend hebben wij ook ons eigen kantoorgebouw nauwgezet gemonitord met ErbisOne en het energieverbruik waar mogelijk verminderd.

Paris Proof dashboard ErbisOne

Digital Twin (AI) sturing met ecoBuilding

In deel 5 van de blogserie Van E naar A noemde ik ook al dat we de Digital Twin (AI) sturing van Priva ecoBuilding, ingericht door VBOptimum, hebben ingezet om het klimaat en het bijbehorende energiegebruik optimaal te sturen. Het resultaat is na een inleerperiode enorm succesvol. De intelligente aansturing van de installaties heeft met behoud van comfort geleid tot een sterke daling van het energieverbruik van de klimaatinstallaties in de afgelopen drie jaar. Om een dergelijke oplossing optimaal te laten werken, zie je dat bepaalde zaken in de installatie wel eerst aandacht vragen alvorens het zelflerende systeem verder optimaliseert. Op dat punt zijn we nu beland.

Het resultaat: ons kantoor is Paris Proof 

Het resultaat is dat alle genomen maatregelen: van isolatie, warmtepompen, zonnepanelen, Ledverlichting tot en met de intelligente klimaatregeling, hebben geresulteerd tot de transformatie van een monumentaal kantoorpand uit 1875 tot een volledig duurzaam Paris Proof gebouw.

De energietransitie in volle vaart!

Is de verduurzaming van ons kantoor nu afgerond en stopt het hier? Nee zeker niet! In de komende jaren blijven we het gebouw nauwlettend monitoren om te kijken of verdere verbeteringen mogelijk zijn. Denk hierbij ook aan de flexibiliteit in het net, waarbij het gebouw als een batterij fungeert en eventuele overschotten van duurzaam opgewekte energie zo efficiënt mogelijk worden ingezet. De energietransitie in volle vaart!

 

Over de blogserie Van E naar A

Dit is deel 6 van de blogserie geschreven door Ron Hendriks, directeur van Vanbeek. Lees zijn hele blogserie via de linkjes hieronder:

 

Blog 1: Van E naar A: Waarom? En waar te beginnen?

 

Blog 2: Van E naar A: Techniek versus techniek

 

Blog 3: Van E naar A: Split incentive

 

Blog 4: Van E naar A: Duurzaam versus Vergunning

 

Blog 5: Van E naar A: Klaar ... Minister help!? 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?