Actueel en publicaties Nieuws RVB Vanbeek
Onderzoek i.s.m. Vanbeek en met inzet van ErbisOne

Kansrijke resultaten uit onderzoek Rijksvastgoedbedrijf naar PCM

Nieuws
04 maart 2024

Met simpel water en de juiste zouten kun je energie besparen. In een Rijkswaterstaatkantoor is  geëxperimenteerd met zogeheten Phase Change Materials (PCM). Het geheim van Phase Change Materials (PCM) is dat de materials warmte en koelte kunnen opslaan en ook weer afgeven. Het systeem bestaat uit panelen met water en zouten. Het mengsel in de panelen kan stollen en weer vloeibaar worden. Als het stolt, geeft het warmte af. En als het vervolgens vloeibaar wordt, geeft het koelte af. "PCM kan worden gebruikt als aanvulling: actieve koeling en verwarming blijft nog wel nodig, maar beduidend minder intensief en op minder momenten in het jaar", zegt Pieter Metz van Vanbeek, dat betrokken was bij de proef.

Bron afbeelding: RVB/Herman Zonderland

Bron afbeelding: RVB/Herman Zonderland

Onderzoek Rijksvastgoedbedrijf met Vanbeek

Onze consultants Pieter Metz, Erik Deliege en Karin Conen hebben de afgelopen jaren met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) diverse duurzame innovaties om de gebouwde omgeving te verduurzamen onderzocht. Op een zevental locaties van het RVB hebben gedurende meerdere jaren projecten gelopen waarbij verschillende innovaties in verschillende operationele kantoren zijn onderzocht. Elke innovatie is daarbij beoordeeld op het potentieel voor energiebesparing, de impact op het binnenklimaat, de impact op de kantoorbezoeker en de betrouwbaarheid van de innovatie. 

In de afgelopen zes jaar heeft Vanbeek de innovaties gemonitord, beoordeeld, verbetersuggesties gedaan en uiteindelijk ook het potentieel van opschaling onderzocht. Uit dit onderzoek kwam Phase Changing Materials (PCM) als één van de kansrijke resultaten naar voren; met een besparing van ruim 40% op koelen en 17% op verwarmen. 

Het RVB heeft over PCM een artikel geschreven met de titel 'Energie besparen door stollen en smelten'. Lees het hele artikel via deze link.

Belangrijke conclusie is dat PCM een goede besparingsmogelijkheid biedt voor gebouwen met een gasketel en een compressiekoelmachine en bij gebouwen waar warmte koudeopslag (WKO) niet mogelijk is. PCM is ook geïnstalleerd in andere Rijks- en Defensiegebouwen.

*Uit de onderzoeken zijn meer interessante bevindingen gekomen, in praktijk zijn de resultaten van PCM tot op heden de meest kansrijke gebleken.

Bron: Website Rijksvastgoedbedrijf.nl; bron afbeelding RVB/Herman Zonderland