Klantverhalen Tangenborgh
Verantwoord energiegebruik i.c.m. comfortabel binnenklimaat bij Zorggroep Tangenborgh

Zorggroep Tangenborgh

Zorg
2022
Tangenborgh

Energie- en klimaatmanagement is een structureel proces. Vanbeek heeft vanuit deze kijk op energiemanagement een 3-stappen aanpak geformuleerd. Deze 3 stappen zijn voor zorggroep Tangenborgh vertaald naar een specifieke aanpak, gericht op energie- en binnenklimaat. Sinds 2011 heeft Tangenborgh met deze aanpak een structurele energiebesparing gerealiseerd van gemiddeld 15% bij de onderzochte locaties. Een mooi resultaat.

Over Tangenborgh

Zorgroep Tangenborgh is een middelgrote zorginstelling gericht op ouderenzorg. De zorggroep werkt continu aan het optimaliseren van het woon- en werkklimaat in haar gebouwen. Ze willen een binnenklimaat creëren waarin de bewoners, maar ook de bezoekers en werknemers zich thuis kunnen voelen. De maatschappelijke positie van Tangenborgh vraagt om een milieubewuste aanpak. Zorggroep Tangenborgh laat met dit duurzame comfort project zien dat een optimaal binnenklimaat en energie-efficiency prima samen kunnen gaan.

ErbisOne 

In het ErbisOne energiemonitoringsysteem worden alle processen rond energie- en klimaatmanagement bewaakt. ErbisOne is ingericht als dienstverlening. Dit betekent dat Tangenborgh zelf weinig tijd hoeft te besteden aan energiemonitoring. Zorggroep Tangenborgh kiest voor de ontzorging van dienst ErbisOne. Hierbij wordt de bewaking van de processen uitgevoerd door het ErbisOne systeem. Vanuit Vanbeek zorgt het ErbisOne team dat Tangenborgh proactief wordt geïnformeerd bij onvolkomenheden, vermoedelijk verspilling of andere afwijkingen in de meetwaarden. Hierdoor blijft verantwoord energiegebruik in combinatie met een comfortabel binnenklimaat gewaarborgd.

Vanbeek Visie

Stap 1. Maak energie zichtbaar

Tijdens de eerste stap zijn op 3 van de 11 locaties van zorggroep Tangenborgh energieonderzoeken uitgevoerd. Daarnaast is het monitoringsplan opgesteld om tot een optimale energie- en klimaatsituatie te komen. Bekende problemen zoals het gelijktijdig verwarmen en koelen én de ruime bedrijfstijden van verlichting en klimaatinstallaties, worden vanuit het monitoringsysteem zichtbaar gemaakt.

 

Stap 2. Stel een energieroadmap op

Het monitoringsplan vraagt een systematische en planmatige monitoring. De energieroadmap (stap 2.) is geïntegreerd in ErbisOne, het monitoringssysteem van Tangenborgh (Vanbeek dienst). De bewaking van de energieverbruiken en ruimtetemperaturen worden in ErbisOne opgenomen. In opdracht van de facilitair-technische organisatie van Tangenborgh zijn energiebesparingsmaatregelen waar mogelijk direct uitgevoerd of zijn deze opgenomen in het onderhoudsplan voor de langere termijn.

 

Stap 3. Volg en bewaak het resultaat

Structureel energie- en klimaatmanagement komt tot uiting in deze derde stap. Zoals al aangegeven heeft Tangenborgh al een mooi resultaat geboekt met deze aanpak: een structurele energiebesparing van gemiddeld 15% voor de 3 onderzochte locaties. Omdat hierbij geen hoge investeringen op installatie of gebouwniveau zijn gedaan, is dit een bijzonder goed resultaat. Maatregelen als het optimaliseren van regelingen, het isoleren van appendages, een efficiëntieslag voor de WKK en diverse klimaatinstallaties, hebben samen geleid tot deze mooie besparingen.

Meer weten over de dienstverlening van Vanbeek? Neem vrijblijvend contact op met: