Techniek en Haalbaarheid EED Energie-audit

EED Energie-audit

Ontdek onze aanpak

Sinds medio 2015 verplicht de Nederlandse Overheid circa 6000 grotere organisaties tot het  uitvoeren van een structureel onderzoek naar energiebesparing. Dit onderzoek wordt gedaan door middel van een EED Energie-audit en komt voort uit de tijdelijke regeling de European Energy Directive 2012/27//EU, of kortweg EED genoemd. 

Wat is een EED Energie-audit?

De EED Energie-audit is een wettelijke verplichting voor organisaties met meer dan 250 werknemers of een jaaromzet van meer dan € 50 miljoen én een jaarlijks balanstotaal van meer dan € 43 miljoen.

De audit dient iedere 4 jaar uitgevoerd te worden voor de gehele organisatie (voor gebouw(-en) én concern). In 2020 was de vorige EED auditronde en de volgende moet in 2024 worden uitgevoerd. De EED rapportage kan worden gezien als een nulmeting van het energieverbruik.

Een EED rapportage bevat (minstens) de volgende onderdelen: een beschrijving van de relevante energiegebruikers, de factoren die het energieverbruik beïnvloeden en mogelijke kosteneffectieve maatregelen; een energiebalans van bestaande energiestromen (incl. vervoer) en een overzicht van haalbare maatregelen voor de komende 4 jaar.

Tip! Zo blijf jouw organisatie de wetgeving een stap voor

Om te voorkomen dat jouw organisatie na 4 jaar vanaf nul moet beginnen met de audit, kan je er nu al voor kiezen om actief maatregelenmanagement toe te passen. Hiermee heeft jouw organisatie inzicht in de maatregelen die reeds genomen zijn, die nog genomen moeten worden en weet je wanneer de maatregelen staan ingepland. Zo behoud je altijd de controle over de erkende maatregelen en zorg je ervoor dat de uitvoering van de EED Energie-audit in 2024 een stuk eenvoudiger wordt. Met deze aanpak blijf je de wetgeving altijd een stap voor.

Icons Voldoe Reduco2 (1)

De EED Energie-audit: Onze aanpak

Is jouw organisatie wettelijk verplicht om de EED Energie-audit uit te voeren en heb je hierbij hulp nodig? Neem dan zeker contact op met Vanbeek. Onze consultants beschikken over alle actuele kennis en zijn ervaren in het uitvoeren van deze audit. Zij hanteren een vast stappenplan (zie afbeelding hieronder) dat al bij veel organisaties uit diverse branches en sectoren met succes is toegepast. Lees de blog 'De EED Energie-audit: de aanpak van Vanbeek en ondek meer over het stappenplan en onze aanpak.

EED Aanpak

Vanbeek heeft organisaties uit diverse sectoren geholpen bij de uitvoering van de EED Energie-audit. Hieronder een greep uit onze referenties:   

EED Energie Audit 4 2022

Ontdek meer!

Vanbeek helpt organisaties bij het voldoen aan diverse energiebesparingsverplichtingen, waaronder de EED Energie-audit, de informatieplicht en het opstellen van een routekaart verduurzaming vastgoed. Wij nodigen je uit voor een vrijblijvende kennismaking, zodat je kunt ontdekken wat Vanbeek voor jouw organisatie zou kunnen doen? 

Hulp nodig bij de uitvoering van de EED Energie-audit?