Klantverhalen Rijksuniversiteit Groningen
Rijksuniversiteit Groningen brengt duurzaamheid in beeld met Dashboards

Rijksuniversiteit Groningen

Onderwijs
2022
Rijksuniversiteit Groningen
  • Probleem

Rijksuniversiteit Groningen heeft een grote ambitie op het gebied van duurzaamheid. Dit willen ze ook extern uitdragen.

 

  • Oplossing

Alle energiestromen worden in Erbis opgeslagen. Daarna worden met Erbis Dashboards alle milieuparameters inzichtelijk gemaakt.

 

  • Voordelen

Het duurzaamheidsbeleid is nu goed in beeld gebracht en wordt via een dashboard op een publieke website gepresenteerd.

 

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) heeft een grote ambitie op het gebied van duurzaamheid. Als kennispartner en opleider in Energy Valley hebben ze een eigen duurzaamheidsbeleid. Onderdeel daarvan zijn de MPI's, de Milieu Prestatie Indicatoren, waarmee de voortgang gemeten wordt.

 

Energie- en Milieudata in Erbis

De energiestromen van de Rijksuniversiteit Groningen worden al gedurende langere tijd uitgebreid gemonitord in Erbis (specialistische applicatie voor energiemonitoring). En nu heeft de universiteit aangegeven binnenkort ook alle milieuparameters te willen loggen in hetzelfde programma. Door energie- en milieudata in één centrale database te beheren, heeft de RuG het duurzaamheidsbeleid straks goed in beeld. Erbis is bij uitstek geschikt om data inzichtelijk te maken én om rapportages te maken.

 

Erbis dashboards

Begin 2015 heeft de Rijksuniversiteit de module Erbis dashboardbuilder in gebruik genomen met als doel het energie- en milieubewustzijn van medewerkers en studenten te vergroten. De Erbis dashboardbuilder zal voor verschillende doeleinden worden ingezet.

Er zal een dashboard worden opgesteld met actuele energie- en milieugegevens, die via een link op de publieke website aan bezoekers gepresenteerd wordt. Een soortgelijk dashboard zal worden opgesteld om in de gebouwen aan medewerkers te tonen op de bestaande narrowcasters (beeldschermen met (rooster-) informatie). Een andere toepassing zijn de dashboards gericht op gebouwbeheerders. Met deze dashboards beoogt de RuG een actieve monitoring van panden door de gebouwbeheerders die op deze wijze direct toegang krijgen tot de voor hen belangrijke parameters.

 

Gebruiksvriendelijk en flexibel

De RuG heeft Erbis dashboards gekozen door de directe koppeling met de data in Erbis, de gebruiksvriendelijkheid én omdat de dashboardbuilder zeer flexibel te koppelen is aan andere systemen (zoals een website of een narrowcasting systeem).

 

ErbisOne

Extra informatie: Erbis is een van onze Monitoring Services. Wil je meer weten over ons energiemonitoringssysteem (EMS), ga dan naar ErbisOne (opvolger van Erbis). Of maak een vrijblijvende afspraak met onze contactpersonen onderaan deze pagina. 

Meer weten over de dienstverlening van Vanbeek in het onderwijs? Neem dan vrijblijvend contact op met: