WEii-certificering stap voor stap uitgelegd

Van voorbereiding tot officiële oplevering van het WEii-certificaat.

Met de WEii-certificering (Werkelijke Energie Intensiteit Indicator) krijgen organisaties een helder en objectief beeld van de werkelijke energieprestaties van hun gebouwen. Zo weten zij direct of ze voldoen aan de Paris Proof-normen. Vanbeek is licentiehouder en bevoegd om WEii-certificaten op te stellen. Wij begeleiden organisaties stap voor stap richting certificering, met een aanpak die zowel technisch onderbouwd als strategisch transparant is.

Benieuwd hoe dit werkt? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe een WEii-certificering verloopt.

Onze aanpak

Op de illustratie wordt het stapsgewijze proces van de WEii-certificering weergegeven.

Weii Certificering Stappen Uitgelegd

1. Scope bepalen

Allereerst wordt de scope van de WEii-opdracht vastgesteld. Betreft het de certificering van één gebouw of meerdere gebouwen binnen een bredere vastgoedportefeuille? Daarnaast wordt in overleg bepaald op welke manier de opdrachtgever de WEii wil inzetten en hoe dit past binnen de verduurzamingsstrategie van het vastgoed. Indien gewenst brengen we samen met de opdrachtgever in kaart welke vastgoedobjecten strategisch het meest geschikt zijn voor certificering.

2. Bureauonderzoek

In deze fase start het onderzoek waarin Vanbeek alle beschikbare gegevens over het gebouw verzamelt. Denk aan energieverbruik, oppervlaktes, gebouwfuncties en installaties. Belangrijk is om ook inzichtelijk te maken wat er ontbreekt. Deze stap voorkomt verrassingen tijdens de locatieverificatie en vormt de basis voor een betrouwbare analyse.

3. Verificatie op locatie

De gegevens uit het bureauonderzoek worden op locatie geverifieerd. Eventuele ontbrekende data worden ter plekke verzameld (bijvoorbeeld ingemeten) of ingeschat op basis van beschikbare informatie. Tijdens deze verificatie dient een medewerker van de opdrachtgever aanwezig te zijn om Vanbeek toegang te verlenen tot de locatie en technische ruimten. Voor een volledig beeld is inzage in een monitorings- of managementsysteem zeer wenselijk.

4. Berekening WEii-score

Op basis van de verzamelde gegevens wordt de WEii-berekening uitgevoerd, conform de eisen van het WEii-protocol 3.0. De uitkomst maakt de daadwerkelijke energieprestatie per m² inzichtelijk, onafhankelijk van het totale energieverbruik of het energielabel. De WEii-score is daarmee concreet en strategisch inzetbaar als KPI voor verdere verduurzaming van jouw gebouw(en).

5. Rapportage

De resultaten van de WEii-berekening, inclusief alle onderliggende gegevens, worden op een transparante en verifieerbare manier vastgelegd in de rapportage. Hierin staat ook vermeld of het gebouw voldoet aan de Paris Proof-norm. De rapportage fungeert niet alleen als technische onderbouwing, maar ook als strategisch document dat richting geeft aan vervolgstappen in verduurzaming.

Om gebouwen binnen de portefeuille gericht te kunnen vergelijken, biedt het WEii EnergieKompas waardevolle ondersteuning. Dit instrument, ontwikkeld door DGBC en TVVL, combineert de WEii-score met het EP-U energielabel en visualiseert op overzichtelijke wijze de energieprestaties van alle gebouwen. Hierdoor kunnen organisaties snel zien welke panden al op koers liggen en welke juist extra aandacht nodig hebben om te voldoen aan toekomstige regelgeving.

6. Concept klant

Vanbeek levert de WEii-rapportage aan de klant en bespreekt de resultaten, inclusief strategische inzichten. De WEii-score helpt bij het onderbouwen van investeringsbeslissingen, het prioriteren van verduurzamingsmaatregelen en het positioneren van het gebouw ten opzichte van markt- en beleidsontwikkelingen. Na akkoord van de opdrachtgever wordt de formele registratie van het WEii-certificaat bij de DGBC (Dutch Green Building Council) in gang gezet. Daarmee wordt de score niet alleen gecertificeerd, maar ook publiekelijk zichtbaar, wat bijdraagt aan transparante communicatie richting stakeholders en versterking van de duurzame reputatie.

7. Opleveren WEii-certificaat

Na registratie bij de DGBC wordt het formele WEii-certificaat vastgesteld en uitgereikt aan de opdrachtgever. Dit certificaat fungeert niet alleen als bewijs van energieprestaties, maar kan ook strategisch worden ingezet in duurzaamheidsrapportages, vastgoedcommunicatie en beleidskeuzes. Vanbeek wordt jaarlijks door de DGBC geaudit op de correcte toepassing van de richtlijnen, wat een zorgvuldige vastlegging van het WEii-dossier per gebouw extra belangrijk maakt.

Meer weten over onze WEii aanpak? Neem contact op met:

Ontdek meer over onze WEii-aanpak

Ga voor Paris Proof vastgoed met een WEii-score, WEii-certificaat, EnergieKompas en WEii-monitoring.

Ontdek onze aanpak

Contactformulier

Vanbeek & WEii

Inzicht in Werkelijk Energiegebruik 

Vanbeek is officieel WEii-licentiehouder en helpt organisaties bij het berekenen en verbeteren van energie-intensiteit. WEii maakt energieprestaties inzichtelijk in kWh/m², waardoor gebouwen gericht kunnen sturen op energie-effiëntie en Paris Proof verduurzaming. Vanbeek biedt gecertificeerde WEii-scores, stelt WEii-certificaten op, faciliteert WEii-monitoring met ErbisOne en levert deskundig advies om energiedoelen te realiseren en kosten te verlagen.