Techniek en Haalbaarheid Het EP-U energielabel

Het EP-U energielabel

lijst aanvinken

Het hebben van een energielabel is wettelijk verplicht voor publieke overheidsgebouwen met een oppervlakte vanaf 250 m² én voor utiliteitsgebouwen op het moment dat een huur- of koopovereenkomst wordt gesloten. Vanbeek heeft een team van gecertificeerde energieadviseurs die de energielabels na onderzoek mogen toekennen. Wij helpen jouw organisatie graag!

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat de energieprestatie van een gebouw zien. Op basis van een opname door een onafhankelijke en gediplomeerde adviseur (BRL9500-03) krijgt een gebouw een energielabel in de klasse A++++ t/m G. Een energielabel heeft een geldigheid van tien jaar, waarna deze opnieuw dient te worden opgenomen.

In het energielabelonderzoek geeft de adviseur ook aan welke besparingsmogelijkheden er (nog meer) mogelijk zijn in het gebouw. Deze maatregelen kan de organisatie vervolgens doorvoeren in het gebouw om haar energielabel verder te verbeteren.

 

Vanaf 2023 energielabel C verplicht

Vanaf 1 januari 2023 moeten de kantoorgebouwen in Nederland voorzien zijn van energielabel C of beter. Kantoren met een label D t/m G mogen vanaf dat jaar niet meer gebruikt worden als kantoorgebouw. Deze wettelijke verplichting is eind 2018 aangekondigd, zodat gebouweigenaren voldoende tijd zouden hebben om actie te ondernemen om het energielabel van hun kantoorgebouwen te verbeteren.    

De verplichting voor energielabel C geldt overigens alleen voor grotere kantoren > 100 m2. Kleine kantoren (tot 50 m2) en monumentale panden zijn hiervan uitgezonderd. Als er maatregelen nodig zijn om een label C te behalen, hoeven alleen de maatregelen met een terugverdientijd van 10 jaar of minder gerealiseerd te worden.

 

2023 komt snel dichterbij

Veel bedrijven hebben begin juli 2021 een brief ontvangen van de overheid waarin zij worden herinnerd aan het verplichte energielabel C vanaf januari 2023. In deze brief raadt de overheid met klem aan om actie hierop te ondernemen. 2023 komt namelijk snel dichterbij. Onderzoek daarom op tijd of jouw kantoorgebouw ook onder deze wettelijke verplichting valt en zo ja, welke energiebesparende maatregelen jullie moeten uitvoeren om te voldoen aan de eisen van label C. Indien gewenst kunnen wij jullie helpen aan een kopie van deze brief. Of kom direct in actie en maak een afspraak met Vanbeek om het energielabeltraject te starten. 

Icons Voldoe Reduco2 (1)

Het EP-U energielabel: onze aanpak

Vanbeek beschikt over gecertificeerde energieadviseurs met brede kennis en ervaring op het gebied van energiemanagement, waaronder het bepalen en verbeteren van energielabels van utiliteitsgebouwen, zoals kantoren. Om tot het energielabel te komen hanteert Vanbeek altijd een vast stappenplan (zie hieronder). Met deze heldere aanpak ben je verzekerd van een succesvol resultaat.

Vanbeek is gecertificeerd voor het maken van energielabels en maatwerkadvies. Hieronder kunt u de certificaten vinden:

Diagram Bureauond Def Elabel

Energielabel C of beter voor jullie kantoor?

Heeft jullie organisatie één of meerdere energielabels nodig voor de gebouw(en)? Of is het tijd voor een update van jullie bestaande energielabel? Vanbeek heeft een team van gediplomeerde energieadviseurs die je graag begeleiden in dit traject. Zijn jullie benieuwd naar de mogelijkheden, maak dan direct een afspraak.

Een greep uit onze actuele referenties

Deze organisaties heeft vanbeek onlangs geholpen met het opstellen en het actualiseren van de energielabels:
Energielabels 4 2022 (2)

Hulp nodig bij het opstellen van een energielabel?